Beroep onder de loep – anesthesiemedewerker

beroep onder de loep / anesthesiemedewerker Dennis Bollen

Dennis (39) uit Zoetermeer werkt als zzp’er zowel in ziekenhuizen als in klinieken. Dit doet hij via het platform Voca Zorg, waarvan hij ook mede­oprichter is. “Ik hou van het korte, intensieve contact met de patiënt.”

“Het mooiste van mijn werk is de diversiteit. Ik werk steeds op verschil­lende plekken, met allerlei patiënten en wisselende ingrepen. Ik hou van het korte, intensieve contact met de patiënt. De eerste minuten zijn het belangrijkst: je moet het vertrouwen zien te winnen en patiënt op zijn gemak stellen. In het ziekenhuis heb ik jonge patiënten bij operaties voor keel,- en neusamandelen, maar bijvoorbeeld ook een 95-jarige met een gebroken heup.”

“Zie me als de ogen en oren van de patiënt”

“Het werk zelf is ook gevarieerd. Eenmaal onder narcose, ben ik dege­ne die de patiënt tijdens de operatie bewaakt. Zie me als de ogen en oren van de patiënt, maar dan vooral vanuit een technische invalshoek. Bij een ruggenprik praat ik bijvoorbeeld tijdens de operatie regelmatig met de patiënt, om de situatie te begeleiden.”

“Als anesthesiemedewerker werk je bij allerlei verschillende soorten operaties. De verschillende vakgebieden zijn bijvoorbeeld neurochirurgie, urologie of orthopedie. De trauma­chirurgie biedt wel de meeste afwisseling qua patiënten en ingrepen.””

“In het team werken we nauw samen: de operateur, ok-assistenten, anesthesist en ik als anesthesiemedewerker. Ik hou de patiënt in de gaten en laat de operateur weten als er met de patiënt iets verandert wat invloed heeft op de operatie. De operateur houdt mij weer op de hoogte van het verloop van de operatie, zodat ik de patiënt diep in slaap kan houden én ervoor kan zorgen dat hij op tijd weer wakker wordt. Ieder teamlid is een schakel, de een kan niet zonder de ander.”

Delen