‘Ik kan zo’n uitdaging aan’

Anesthesioloog in opleiding Marlous Buis (29) deed mee aan The Island, het Net5-realityprogramma waarin vijftien onbekende Nederlanders een maand op een onbewoond eiland moeten overleven. “Toen we eindelijk vuur hadden, begon het dagenlang te regenen.”

Tekst: Richard Hassink | Beeld; Elving Boer/SBS

 

Ik had al jaren in mijn hoofd dat ik mezelf eens wilde onderwerpen aan een extreme uitdaging. Hoe reageren lichaam en geest op een maand lang nauwelijks eten en slapen? En dat onder de meest primitieve omstandigheden die je je maar kunt voorstellen. Ik had het idee dat ik dat wel aankon, maar ik wist het niet zeker. Toen ik het format van The Island voorbij zag komen, heb ik me direct aangemeld. Dat ik werd geselecteerd, had ook te maken met mijn medische achtergrond. Het productieteam wilde er graag een arts bij hebben, die zo nodig eerste hulp zou kunnen verlenen.

Marlous Buis: ‘Het is apart om te ervaren dat je wereld heel klein wordt’

Naast één dag survivaltraining met de andere deelnemers kreeg ik vooraf een medische briefing van het safetyteam, bestaande uit een gespecialiseerde verpleegkundige en een survivalspecialist. Daarin namen we een aantal mogelijke medische situaties door. Hoe snel er tegengif zou kunnen zijn bij een giftige slangenbeet, wat de aanvliegtijd van een helikopter zou zijn bij een acute situatie en welke zaken er in mijn medische kit zaten. Dat waren wat basale dingen, zoals antibioticakuren, naalden, spuitjes, hechtmateriaal en wat zakjes ORS voor het geval mensen uitgedroogd raakten. Ook bespraken we hoe mijn rol zou moeten zijn. Dat ik bijvoorbeeld geen onnodige risico’s moest nemen, maar dat ik wel mee moest als er deelnemers op een riskante expeditie gingen.

Eigenlijk had ik verwacht dat ik vaker in actie zou moeten komen als arts. Heel veel verder dan wat verwondingen kwam het niet en daar kon ik meestal niet zo veel aan doen. Wel was er een kandidaat die twee keer flauwviel, waarvan een keer plat met zijn gezicht op het water. Hem heb ik uiteindelijk ORS gegeven, omdat hij uitdrogingsverschijnselen had. Dat dat in de koffer zat, heb ik trouwens niemand op het eiland verteld, omdat ik bang was dat ze het anders ongevraagd zouden pakken. In ORS zit druivensuiker en dat zou vast een enorme aantrekkingskracht op de deelnemers hebben gehad.

Lees verder (pdf).

Marlous Buis

De afleveringen van The Island zijn ook online terug te zien.

Delen