In cirkeltjes ronddraaien

Minister Tamara van Ark van VWS is door de Tweede Kamer opgezadeld met een onmogelijke opdracht: zorgen dat meer mensen in de zorg komen en blijven werken. En zorgen dat de mensen die dit nu al parttime doen de overstap maken naar een fulltimebaan.

Hoe dan? Het fijne van oppositie voeren is natuurlijk dat je dat er niet bij hoeft te zeggen. Je kunt ermee volstaan te zeggen dat je ondanks de inspanningen die Van Ark belooft te doen teleurgesteld blijft. Precies zoals PVV, SP, GroenLinks, PvdA, PvdD en 50PLUS nu doen. Ze blijven bij hun standpunt dat de minister meer en sneller iets moet doen om het personeelstekort aan te pakken en zich sterker te maken voor hogere salariëring.

‘De kern is niet dat er te weinig personeel is, maar dat we te veel de verkeerde dingen blijven doen’

Over die salariëring is de laatste maanden al uit en te na gediscussieerd en de conclusie luidde steeds: dat geld is er niet. Of anders gezegd: het is er wel als de regering daarvoor kiest, maar dan gaat dat ten koste van andere domeinen. Dan kan de oppositie daar weer ontevreden over zijn. Of het is er wel als we de bal bij de zorgverzekeraars leggen, maar dan gaat het ten koste van de zorgpremie. En dan is iedereen ontevreden.

Bovendien: de mensen zijn er simpelweg niet om dat personeelstekort op te vangen. En de kern is ook niet dat er te weinig personeel is, maar dat we te veel de verkeerde dingen blijven doen. Helemaal niets nieuws natuurlijk. Iedereen kan inmiddels de zin ‘Bij ongewijzigd beleid zal in 2040…’ zelf afmaken. Wat we nodig hebben is ander beleid. En dat begint dan niet bij personeel of bij blijven ronddraaien in hetzelfde cirkeltje.

Delen