In de knop gebroken
Kom gerust op de koffie, maar verwacht geen gespreksuitkomst waarmee jullie tevreden kunnen teruggaan naar Den Haag met een goed verhaal voor Geert Wilders. Dit was vorige week onder de streep zo’n beetje de boodschap van bestuursvoorzitter van Zuyderland David Jongen aan Dick Schoof en Fleur Agema, die willen komen praten over het open houden van alle spoedzorg en IC’s op de locatie Heerlen.
Jongen had er een duidelijk verhaal bij: het probleem is een tekort aan personeel. En dat gaat politiek Den Haag echt niet oplossen voor zijn ziekenhuis. Eenzelfde verhaal komt nu van de vier Friese ziekenhuizen, gesteund door de drie belangrijkste zorgverzekeraars in de regio. Ook hier gaat de beschikbaarheidsbijdrage waarover Wilders het heeft niet helpen om zijn verkiezingsbelofte – het behoud van streekziekenhuizen – waar te maken.
De Haagse politiek is ver verwijderd van de realiteit van onze gezondheidszorg
Als deze gang van zaken íets bewijst, dan is het hoe ver de Haagse politiek verwijderd is van de realiteit van onze gezondheidszorg. De coalitiepartijen hadden dit kunnen voorkomen door bij het schrijven van de zorgparagraaf van het coalitieakkoord beter te kijken naar wat er buiten hun Haagse stolp gebeurt. Nu is de verkiezingsbelofte die ze over het behoud van streekziekenhuizen hebben gedaan wel héél snel in de knop gebroken.
4 reacties
Zou het kunnen zijn dat in die Haagse stolp er nog geen besef bestaat dat een tekort per definitie samengaat met een teveel aan vraag? Of is dat zelfs de functie van die stolp?
Pieter Wijnheijmer
10 juli 2024 / 15:12Teveel aan vraag? Eerste laag: er wonen nu 18 miljoen mensen in Nederland ( sterk gestegen bevolking en niet alleen via geboorten ); tweede laag: er is sprake van ontgroening en toenemende dubbele vergrijzing ( 80+ ); derde laag: er zijn 2,5 miljoen laaggeletterde burgers met ook problemen op terrein van gezond bestaan, zoals schulden, armoede, slechte huisvesting ; vierde laag: er is een sterk dalende factor inzake full-time werken ook onder zorgprofessionals ( fte= 36 uur/week; gemiddelde aanstelling in zorg 70% van fte ); vijfde laag: er is een absoluut tekort aan artsen en verpleegkundigen. Hoezo oplossingen eerst te zoeken op het terrein van positieve preventie ?
Peter Koopman
28 juli 2024 / 18:13Interessante vraag. Je zou toch denken dat de programma’s IZA, GALA en WOZO overduidelijk wijzen op een besef over ’teveel aan zorg’. En anders is er altijd nog het programma ‘Passende zorg’ van Zorginstituut Nederland. Want tegenover passende zorg staat niet-passende zorg, zorg dus die geen meerwaarde heeft. Pijlen genoeg dus die in de goede richting wijzen. Maar wel allemaal gedurende het vorige kabinet benoemd en ontwikkeld. Gelet op de zorgparagraaf van het huidige coalitieakkoord lijken de coalitiepartners van het nieuwekabinet zich er weinig van aan te trekken.
Frank van Wijck
10 juli 2024 / 15:39Ook een “teveel aan zorg” komt door een overvloed van vraag. Van een aanbieder kun je niet verlangen dat hij die vraag onbeantwoord laat, van de vrager mag je niet eisen dat hij zichzelf tekort moet doen.
Blijft over dat we ons beter richten op een solidariteitsbeginsel: “wat heb jij zelf over voor dat wat je buurman overkomt?”
Reken maar dat die buurman zich hetzelfde over jou afvraagt.
Pieter Wijnheijmer
10 juli 2024 / 23:16