In het zonnetje

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Zet Cora Postema, Marjo Brouns en Annette Stekelenburg van www.sprekendemantelzorgers.nl bij elkaar en er ontstaat vanzelf een goed plan. Een naam heeft het al: MantelzorgAwards. Onthoud dat woord, want je gaat het heel vaak horen. Bekend van radio, tv en social media, het is een kwestie van tijd. Om meteen een voor de hand liggende misvatting weg te nemen: MantelzorgAwards gaat geen mantelzorgers in het zonnetje zetten. De initiatiefnemers zijn wars van betutteling en slachtofferschap. De mantelzorgers hoeven niet in het zonnetje gezet te worden. Bovendien: als je dat met een paar wél doet, ga je voorbij aan die honderdduizenden anderen in Nederland die gewoon precies hetzelfde doen: zorgen voor een naaste die het nodig heeft.

De bedoeling van de MantelzorgAwards is juist dat die worden toegekend aan de mensen die het de mantelzorgers mogelijk maken om hun mantelzorgwerk te doen. De werkgever die een oogje dichtknijpt als een medewerker er even niet helemaal bij is. De huisarts die er op de cruciale momenten écht direct altijd is. De vrienden die altijd klaarstaan voor hun mantelzorgende vriend. De gemeenten die in mantelzorgbeleid hun sociale gezicht laten zien. Kortom: de hele maatschappij. Om te laten zien dat mantelzorgen gewoon een onderdeel van het leven is en dat iedereen erbij hoort.

Vanaf 1 oktober kunnen mantelzorgers mensen nomineren. Een jury van mantelzorgers selecteert de 21 meest tot de verbeelding sprekende verhalen, die in filmpjes worden getoond op www.mantelzorgawards.nl. Heel Nederland mag meestemmen wie binnen de verschillende categorieën – die werkgevers, huisartsen, vrienden, gemeenten, de initiatiefnemers denken aan zeven categorieën in totaal – de winnaars worden. In januari 2017 worden de awards uitgereikt, op tv. En de dag erna gaat het balletje rollen en denken werkgevers, huisartsen, vrienden en gemeenten in Nederland die niet hebben gewonnen: volgend jaar wil ik winnen.

2 Reacties Reageer zelf

  1. Arjen Kuiper
    Geplaatst op 4 juni 2016 om 00:44 | Permalink

    Wat heeft betutteling en slachtofferschap te maken met het in het zonnetje zetten / waarderen van mantelzorgers?

  2. Frank van Wijck Frank van Wijck
    Geplaatst op 4 juni 2016 om 14:12 | Permalink

    Wat hiermee bedoeld wordt is dat ze geen reden zien om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Het gaat er juist om degenen in het zonnetje te zetten die het de mantelzorgers mogelijk maken hun zorgtaak te vervullen.