‘Behandeling Friso in NL gestopt’

De discussie rond het CVZ-advies over de vergoeding van extreem dure medicijnen, heeft een koninklijk tintje gekregen. In een gesprek met ethicus en Eerste Kamerlid Heleen Dupuis (VVD) in Radio 5-programma Dichtbij Nederland werd een verband gelegd met de behandeling van Prins Friso in een Londens ziekenhuis.

Dupuis stelt in het programma dat zij het advies van het College voor Zorgverzekering om medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry niet langer te vergoeden, steunt. Volgens haar is het nodig om grenzen te trekken, omdat anders de samenleving door de hoge kosten van de gezondheidszorg ontwricht wordt.

Dupuis vindt het een goede zaak dat er in Nederland goed over dit soort zaken wordt nagedacht: “Men stelt zich steeds de vraag: hoe werkzaam is een middel, hoeveel resultaat heeft de behandeling en staat het resultaat in enige redelijke verhouding tot de kosten?”

Dit principe gaat volgens Dupuis ook op voor het voorzetten van behandelingen met een zeer kleine kans op herstel. In antwoord op een vraag naar de behandeling van Prins Friso in een Londense kliniek, wijst Dupuis erop dat er vrijwel geen kans is dat de prins ooit nog een normaal bestaan zal kunnen leiden. Als de verwachtingen zo gering zijn, wordt de behandeling in een Nederlands ziekenhuis doorgaans stopgezet.

(Bron: NOS.nl)

Delen