Inkoopvoordeel

Coöperatieve inkoopvereniging Intrakoop concludeert op basis van eigen onderzoek dat de zorg groeit, maar dat de winstgevendheid van intramurale zorgaanbieders afneemt. Het is niet voor het eerst dat we dit geluid horen. Accountancybedrijf BDO waarschuwt dat ziekenhuizen in de rode cijfers komen als ze niet intensiever gaan samenwerken en op basis van bedrijfseconomische aspecten gaan bepalen welke diensten ze wel en niet aanbieden. En eind augustus waarschuwde Quintessence HealthCare al dat de ziekenhuizen er minder goed voorstaan dan de jaarcijfers doen vermoeden en dat vooral de kleine ziekenhuizen het financieel zwaar gaan krijgen.

Brede aandacht voor hetzelfde onderwerp dus. Maar BDO en Quintessence benaderen de problematiek wel fundamenteler dan Intrakoop. De eerste twee partijen zeggen dat de organisatie van de hele ziekenhuiszorg op de schop moet. Terwijl de derde meer de aandacht legt op de meerwaarde van samenwerking op het gebied van inkoop, waarmee voordelen te behalen zijn. Is dat preken voor eigen parochie? Misschien wel, maar toch heeft het waarde dat Intrakoop dit geluid laat horen. Het een sluit het ander immers niet uit. Inkoopsamenwerking tussen ziekenhuizen is de afgelopen decennia al talloze malen geprobeerd, maar liep steeds op tegen de grens van gebrek aan standaardisatie in de ziekenhuizen. Samen inkopen schiet niet op als de ene OK hechtdraad van merk A gebruikt terwijl de andere erop staat hechtdraad B te gebruiken.

Maar de mogelijkheden aftasten voor samen inkopen, zorgt er in het verlengde voor dat de discussie over standaardisatie ook weer eens op de agenda komt te staan. En nu ziekenhuizen in de rode cijfers dreigen te komen, is dat een interessant agendapunt. De oproep van Intrakoop komt dus op een goed moment.

Delen