Inservice

Medisch Centrum Leeuwarden gaat terug in de tijd, door verpleegkundigen weer in de praktijk te gaan opleiden. Dat hadden we lang niet meer meegemaakt, want aan de aloude inservice-opleiding is na 1997 een einde gekomen. Of het MCL ook weer een zusterflat gaat bouwen, vermeldt de berichtgeving helaas niet.

De beslissing om de verpleegkundige opleiding weer (nagenoeg volledig) in de praktijk te gaan vormgeven, is op zich wel begrijpelijk. De zorg verandert sneller dan theorieboeken en simulaties op school kunnen bijhouden, zo lezen we in het nieuwsbericht. Met het inpassen van ontwikkelingen binnen een vakgebied in het curriculum is altijd veel tijd gemoeid. De opleiding terug in huis halen maakt het eenvoudiger om direct in te spelen op veranderingen. Vooropgesteld tenminste dat de docenten hiervoor over de juiste mate van flexibiliteit beschikken. Die competentie zullen ze in ieder geval snel moeten ontwikkelen om de nu gekozen aanpak volledig tot zijn recht te laten komen.

Wat het MCL niet vermeldt, maar wat zeker ook een rol zal spelen om de verpleegkundigen weer in huis op te leiden, is de automatische verbintenis die dit de verpleegkundigen in spé met het ziekenhuis geeft. Gelet op het tekort aan verpleegkundigen beslist een slimme zet van het MCL. Maar ook een werkwijze die de verpleeghuizen in de regio op achterstand stelt. En dat is toch al aan de orde, want onder leerling-verpleegkundigen is het ziekenhuis veel populairder dan het verpleeghuis.

Delen