Inspirerend voorbeeld

In Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam en Schiedam startte afgelopen juli een team van Zin in Zorg, de beweging van jonge artsen die werkplezier wil bevorderen en burn-out wil voorkomen. Focus van dit team van zes collega’s is de bewustwording rondom werkcultuur en werkplezier te vergroten. Teamcaptain Yaar Aga: “Het is spannend om eerlijk en open te zijn.”

Tekst: Andrea Linschoten | Portretfoto: privé

Yaar Aga

Aios cardiologie en arts-onderzoeker Yaar Aga (29), teamcaptain van het vijfde Zin in Zorgteam, gaat zich met haar collega’s van Franciscus Gasthuis & Vlietland richten op de bewustwording rondom werkplezier. Aga: “De raad van bestuur had Zin in Zorg al op de agenda gezet. Tegelijkertijd was ik zelf ook al aan het nadenken over het behouden en vergroten van mijn werkplezier. Dus het past echt bij mij om dit op te pakken.”

Vanuit de kernwaarden van Franciscus – bekwaam, betrouwbaar, verbindend en inspirerend – onderzoekt het team hoe het met het werkplezier van collega’s is gesteld. Aga licht toe: “Ben je oprecht, naar anderen, maar ook naar jezelf? Ben je verbindend, sta je dicht bij de patiënt, bij je collega en bij jezelf? Maar ook: geef ik het goede voorbeeld voor de volgende generatie? Dan vind ik mezelf inspirerend.” Aga voegt nog toe: “Zelf heb ik met een coach gekeken naar hoe ik kan groeien. Een moment nemen voor jezelf, in de spiegel kijken, is soms nodig om weer verder te kunnen.”

In de spiegel kijken is de leidraad geworden voor dit Zin in Zorgteam. Elk teamlid gaat het gesprek aan met collega-artsen en laten hen daarbij letterlijk in de spiegel kijken. Aga: “Het is spannend om eerlijk en open te zijn, maar door het gesprek aan te gaan, stimuleer je die openheid ook bij anderen, ontstaat er herkenning en verbinding.” Vragen zijn onder meer: waar haal je energie uit, wat voor dokter ben je, hoe wil je jonge artsen inspireren? De interviews worden opgenomen en tot een korte documentaire gemonteerd.   

Zin in Zorg is een initiatief van VvAA, De Jonge Specialist, de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de Landelijke Organisatie van Aspirant Huisartsen (LOVAH). Vorig jaar is de Zin in Zorg-toekomst-agenda opgesteld. Vier teams van elk tien jonge dokters zijn gestart met de uitwerking van deze agenda. In Franciscus Gasthuis & Vlietland is recent een vijfde team van start gegaan. Op zaterdag 27 november presenteren de teams de uitkomsten, waarbij ook de documentaire van team 5 te zien is. Meer informatie: zininzorg.nl.

Aga plaatst wel een kanttekening: “Als je iets wilt veranderen aan de werkcultuur, moet je niet alleen naar het systeem wijzen. Je moet ook naar jezelf kijken. Want vaak vinden we het zelf nodig om lang door te werken en over onze grenzen heen te gaan.”

Het team vindt een positieve insteek belangrijk. De cijfers over hoge werkdruk en burn-out liegen er niet om, maar Aga stelt dat je er iets aan kunt doen. “Laten we energie steken in hoe het wél kan. Want als je er niet aan begint, gaat het ook nooit veranderen.”

Delen