Instemming

Dit is clickbait: “Voor 90 procent is de toename van de premie te verklaren door het feit dat de mensen in de zorg meer willen gaan verdienen.” Dit niet: “Voor 90 procent is de toename van de premie te verklaren door het feit dat de mensen in de zorg meer willen gaan verdienen. En terecht.” Wouter Bos, topman van zorgverzekeraar Menzis, zei dit op NPO Radio 1  in een interview.

Door het ontbreken van dat ‘En terecht’ brak op social media een storm van kritiek los over zijn uitspraak. Wellicht was die ook gevolgd als die twee woorden wel in de ankeiler van de berichtgeving waren meegenomen, we kunnen het niet meer terugspoelen. Feit is wel dat de werkgevers in de zorg bij een loonsverhoging voor hun medewerkers de zorgverzekeraars aankijken. En die betalen hen uit de premieopbrengst.

‘Is de mediastorm rond de uitspraken van Wouter Bos wel terecht’

De mensen die op social media de uitspraak van Bos bekritiseren, zijn veelal dezelfde mensen die van mening zijn dat zorgmedewerkers een marktconform salaris verdienen. Misschien staan ze er dan niet bij stil dat ze daar zelf aan meebetalen, maar dat is natuurlijk wel zo. Gratis geld bestaat niet. Goed om in het achterhoofd te houden voor degenen die instemmen met de opvatting van ActiZ dat er meer loonruimte voor zorgmedewerkers moet komen. En daar stemmen we toch allemaal mee in?

Delen