Intentie

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen komt erachter dat aan de uitvoering van het Integraal Zorgakkoord regels en voorwaarden verbonden zijn. NVZ-voorzitter Ad Melkert laat er geen gras over groeien bestuurder Tamara Kroll van het Martini Ziekenhuis bij te vallen in haar opvatting dat het IZA ‘veel te technocratisch is.

Het is geen toeval dat beiden hierbij juist verwijzen naar het aanvragen van transformatiegeld. Hieraan zitten strikte voorwaarden en strakke deadlines verbonden, stellen ze. Ja wat hadden ze dan verwacht? De ziekenhuissector heeft het IZA gelezen en van haar handtekening voorzien, dus ze wist precies wat van haar verwacht werd. Dat dit nu in de praktijk ook daadwerkelijk zo blijkt te zijn, kan dus niet als een verrassing komen.

‘De weerstand wekt de indruk dat de ziekenhuissector onder het IZA uit probeert te komen’

De angel in dat woord ‘transformatiegeld’ zit in die ‘transformatie’. De doelstellingen van het IZA maken duidelijk dat het zorgaanbod niet zo zal blijven als we van de afgelopen jaren gewend zijn geweest, en daarvan gaan de ziekenhuizen heel veel merken. Ook dat wist de sector toen ze haar handtekening onder het document zette. De weerstand ertegen nu wekt – gevoed door de waarschuwing van Melkert dat zorgorganisaties gaan afhaken als niets aan de situatie verandert – de indruk dat de ziekenhuissector onder het IZA uit probeert te komen.

Laten we ervan uitgaan dat dat toch niet de intentie is.

Delen