Investeer met mate

De zorgpremie moet volgend jaar fors omhoog, waarschuwt econoom Wim Groot want veel zorgaanbieders zitten in zwaar weer. Niet alleen verpleeghuizen, maar ook leveranciers van thuiszorg. Het is de vraag hoe het nieuwe kabinet naar die kennis gaat handelen. Extra geld voor de verpleeghuizen is immers al begroot: ze krijgen er vanaf 2018 jaarlijks structureel 435 miljoen euro extra bij. Afgezien daarvan: we weten al dat er geen systeemziekenhuizen meer bestaan, ziekenhuizen dus die per se gered moeten worden als ze dreigen om te vallen. De nieuwe minister van VWS moet nu antwoord gaan geven op de vraag of er nog wel systeemverpleeghuizen of systeemthuiszorgaanbieders zijn.

Waarom zou ieder ziekenhuis nu ineens een operatierobot moeten hebben?

Ook ziekenhuizen hebben geld nodig, stelt Rob Leensen van EY, want de technologische vooruitgang vraagt juist op dit moment om grote investeringen. Het is ongelukkig dat hij hierbij uitgerekend de operatierobot als voorbeeld aanhaalt. Dat daarin geïnvesteerd wordt is begrijpelijk, maar het is wel zaak dat dit gecontroleerd gebeurt, om er gericht kennis mee op te doen voordat vervolgstappen worden gezet. Waarom zou ieder ziekenhuis nu ineens een operatierobot moeten hebben? Niet voor niets is het Maasstad Ziekenhuis vorig jaar voor een periode van vijf jaar erkend als opleidingscentrum voor urologen die robot geassisteerde operaties willen uitvoeren. Laat andere ziekenhuizen dus voor die toepassing de komende jaren alsjeblieft géén robot kopen.

En als ervaring moet worden opgedaan met robots voor andere doeleinden, laat dat dan eveneens gecontroleerd gebeuren, zodat ook daar op basis van de opgedane ervaring kan worden beslist of de investering zinvol is. Maar gebruik het voorbeeld alsjeblieft niet als argument om te zeggen dat er meer geld naar de ziekenhuizen moet zodat ze allemaal kunnen investeren in robots.

Delen