Investeer met mate
De zorgpremie moet volgend jaar fors omhoog, waarschuwt econoom Wim Groot want veel zorgaanbieders zitten in zwaar weer. Niet alleen verpleeghuizen, maar ook leveranciers van thuiszorg. Het is de vraag hoe het nieuwe kabinet naar die kennis gaat handelen. Extra geld voor de verpleeghuizen is immers al begroot: ze krijgen er vanaf 2018 jaarlijks structureel 435 miljoen euro extra bij. Afgezien daarvan: we weten al dat er geen systeemziekenhuizen meer bestaan, ziekenhuizen dus die per se gered moeten worden als ze dreigen om te vallen. De nieuwe minister van VWS moet nu antwoord gaan geven op de vraag of er nog wel systeemverpleeghuizen of systeemthuiszorgaanbieders zijn.
Waarom zou ieder ziekenhuis nu ineens een operatierobot moeten hebben?
Ook ziekenhuizen hebben geld nodig, stelt Rob Leensen van EY, want de technologische vooruitgang vraagt juist op dit moment om grote investeringen. Het is ongelukkig dat hij hierbij uitgerekend de operatierobot als voorbeeld aanhaalt. Dat daarin geïnvesteerd wordt is begrijpelijk, maar het is wel zaak dat dit gecontroleerd gebeurt, om er gericht kennis mee op te doen voordat vervolgstappen worden gezet. Waarom zou ieder ziekenhuis nu ineens een operatierobot moeten hebben? Niet voor niets is het Maasstad Ziekenhuis vorig jaar voor een periode van vijf jaar erkend als opleidingscentrum voor urologen die robot geassisteerde operaties willen uitvoeren. Laat andere ziekenhuizen dus voor die toepassing de komende jaren alsjeblieft géén robot kopen.
En als ervaring moet worden opgedaan met robots voor andere doeleinden, laat dat dan eveneens gecontroleerd gebeuren, zodat ook daar op basis van de opgedane ervaring kan worden beslist of de investering zinvol is. Maar gebruik het voorbeeld alsjeblieft niet als argument om te zeggen dat er meer geld naar de ziekenhuizen moet zodat ze allemaal kunnen investeren in robots.
5 reacties
Zeker. Zoals je weet heeft het CPB daar eerder dit jaar een rapport over geschreven: stop medische nieuwigheden niet te snel in het basispakket. https://www.zorgvisie.nl/financien/nieuws/2017/5/cpb-nieuwe-technologie-te-snel-in-basispakket/
We ontkomen ook niet aan heel lastige discussie over de vraag: in hoeverre moet je alles wat medisch kan om een patiënt te ‘redden’, ook inzetten als het gaat om heel dure behandelingen? Als je zegt: ja natuurlijk moet dat, dan is het onontkoombare gevolg dat de zorgkosten hoger en hoger zullen worden. Deels hebben we dit al in de vorm van dure medicijnen voor nichetoepassingen.
Hans Koevoet
6 september 2017 / 13:07Je hebt gelijk Hans. We willen heel veel, en dan kun je moeilijk anders verwachten dan dat het ook heel veel kost.
Frank van Wijck
6 september 2017 / 19:53Deze blog is natuurlijk veel tekort door de bocht. Als de patient duidelijk beter behandeld wordt als er (ook) een operatierobot wordt ingeschakeld en zeker als een dergelijke robot ook tot een financiële toegevoegde waarde leidt (omdat de erdoor operatie goedkoper wordt of aantal ziekenhuisdagen verkort etc..) dan is een dergelijke investering erg verstandig. Dat zijn de valide argumenten, niet het feit dat een ziekenhuis voor 5 jaar is erkend als opleidingsinstituut en andere ziekenhuizen daarom maar aan de kant moeten blijven staan.
Theo van Houten
18 september 2017 / 08:44Als dat allemaal zeker (en dus wetenschappelijk bewezen) zou zijn had je volkomen gelijk inderdaad.
Frank van Wijck
18 september 2017 / 10:51Zekerheid en wetenschappelijk bewijs hebben weinig met elkaar te maken. Wat er in de toekomst gaat gebeuren is per definitie onzeker. Die onzekerheid, die risico’s met zich meebrengt, kun je in de besluitvorming verdisconteren. Daarmee haal je de onzekerheid niet weg, maar het verbetert wel de kwaliteit van de beslissingen. Maar terug naar jouw stelling dat ziekenhuizen niet in een operatierobot moeten investeren omdat het Maasstad Ziekenhuis het erkende opleidingsinstituut is op dit terrein. Dat is zoiets als stellen dat je geen auto moet kopen, omdat er al rijscholen genoeg zijn. Ik zou zeggen: als opleiden van dergelijke artsen zinvol is, laat de chirurgen die de opleiding gevolgd hebben in hun eigen ziekenhuis ook met een robot werken.
Theo van Houten
18 september 2017 / 12:34