Investeren

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer dagelijks een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

De helft van de Nederlandse bevolking van veertig jaar en ouder zou wel een verzekering willen afsluiten voor huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging, stellen drie economen in het kader van een onderzoek naar eigen verantwoordelijkheid in ouderenzorg. Bijna de helft van de mensen die zij enquêteerden verwacht niet te kunnen rekenen op mantelzorg. En slechts weinig mensen verwachten met zekerheid (6 procent) of waarschijnlijk (17 procent) te kunnen terugvallen op hun sociale netwerk als ze hulpbehoevend worden. Met die percentages in het achterhoofd klinkt het logisch om via een verzekering zekerheid te willen creëren over de beschikbaarheid van thuiszorg op het moment dat de noodzaak daartoe zich aandient.

Investeren in sociaal netwerk heeft blijkbaar geen prioriteit

Toch is hier iets vreemds aan de hand. Het is begrijpelijk dat fortysomethings op dat moment in hun leven niet zo veel investeren in de persoonlijke contacten die later in hun leven de beschikbaarheid van mantelzorg mogelijk maken. De meesten van hen zijn immers druk bezig met carrière maken, hypotheek aflossen en kinderen grootbrengen. Ze hebben vanaf die jaren tot aan hun pensioen nog jarenlang de tijd om via een verzekering te investeren in thuiszorggarantie. Maar ze hebben diezelfde jaren ook tot hun beschikking om te investeren in persoonlijke contacten. Toch overwegen ze die optie blijkbaar niet, of komt die in ieder geval niet als conclusie uit de steekproef van de economen tevoorschijn.

Cynisch gesteld: mensen hebben meer vertrouwen in een verzekering die professionele thuiszorg garandeert dan in hun eigen vermogen om een netwerk op te bouwen dat hen in staat stelt om die zorg in het informele circuit te regelen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*

  • Volg ons ook via facebook

  • Anglofielen gezocht

    Voor een portrettenserie in een themanummer Groot-Brittannië later dit jaar komt de redactie graag in contact met zorgprofessionals die er een passie op nahouden die als ‘typisch Brits’ geldt. Misschien bent u wel een fanatiek rugbyspeler, speelt u doedelzak of staat u geregeld in de keuken om een uitgebreide high tea te bereiden. We horen het graag! Mail uw reactie met een korte toelichting en eventueel foto’s naar oproep@artsenauto.nl, o.v.v. ‘themanummer GB’; vergeet niet uw naam, beroep en leeftijd in de mail te vermelden.
  • Laatste blogs

  • Tip de redactie

    Heeft u een onderwerp dat wij in Arts en Auto kunnen opnemen? Of wilt u bijvoorbeeld bij ons bloggen? Neem dan contact met ons op!