Is bekwaam bevoegd?

Zelfstandige Klinieken Nederland zal zich ongetwijfeld helemaal kunnen vinden in de oproep van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat privéklinieken zo snel mogelijk gezamenlijke kwaliteitsnormen moeten opstellen voor cosmetische ingrepen.

Ik waardeer de pogingen die ZKN zelf doet om privéklinieken een beter aanzien te geven. Het heeft daarin ook al behoorlijk veel bereikt. Een consument die een goede kliniek zoekt, heeft aan het ZKN keurmerk een redelijk houvast. Bij de audit die aan het toekennen van het keurmerk voorafgaat, wordt de kwaliteit van het gehele zorgproces gekeken. Een van de onderdelen daarvan is een controle die garandeert dat het medisch personeel bevoegd is om het beroep uit te oefenen.

Maar dit blijft controle vanuit de beroepsgroep zelf. En de Inspectie wijst er terecht op dat in het begrip ‘bevoegdheid’ nu juist het probleem zit, want volgens de huidige regels is een basisarts zonder speciale opleiding al bevoegd om cosmetische operaties uit te voeren. En de meeste consumenten zullen niet het verschil herkennen tussen een plastisch chirurg en een cosmetisch chirurg. Het eerste is een beschermde titel, het tweede niet.

Zo lang ook de laatste bevoegd is om het werk te doen, loopt de consument het risico dat de controle op het functioneren van de kliniek waar die arts werkt zich min of meer beperkt tot: “Uhhm, eens even kijken. 1. de dokter moet zijn co-schappen hebben afgerond, 2. de materialen moeten schoon zijn bij gebruik. Nou dat was het dan”. Natuurlijk bedoelt degene die dit als reactie op het nieuwsbericht over de oproep van de Inspectie gaf (op skipr.nl) het gekscherend. Maar dat de regels aangescherpt moeten worden, is duidelijk.

Delen