-
Volg ons ook via facebook
-
Laatste blogs
- Marjan Enzlin: Gewone mensen
- Frank van Wijck: Consequenties
- Dienie Koolen-Goossens: Wisselende contacten
- Frank van Wijck: Capaciteitsdiscussie
- Ignace Schretlen: Droomgedicht
- Frank van Wijck: Samen
Tip de redactie
Heeft u een onderwerp dat wij in Arts en Auto kunnen opnemen? Of wilt u bijvoorbeeld bij ons bloggen? Neem dan contact met ons op!
Ja mits
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck
Economen Wim Groot en Henriette Maassen van den Brink stellen in een artikel op Zorgvisie dat het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis een dure keus maakt door de operatiekamers en de daarbij behorende medisch apparatuur voor een periode van tien jaar te leasen van Siemens. Hun stellingname leidt tot kritische reacties waarin niet alleen wordt gesteld dat de bewering ‘lease is duurder dan kopen’ onzin is, maar waarin ook de vraag wordt opgeworpen of de twee wel het verschil kennen tussen operational en financial lease.
Niet verrassend pakt vooral Kees Smaling, CEO van Siemens Healthcare, fel uit. Hoewel hij met zijn reactie een beetje de indruk wekt de barmhartige Samaritaan te willen zijn die geen cent aan de deal hoeft te verdienen maar vooral dat arme ziekenhuis wil helpen, heeft hij in ieder geval in zoverre gelijk dat de vergelijking tussen het leasen van een auto en een OK-complex wat gemakzuchtig is.
Groot en Maassen van den Brink hadden er wellicht beter aan gedaan zich niet aan dergelijke populistische vergelijkingen te wagen. Het was slimmer geweest als ze zich hadden beperkt tot waar het in hun betoog écht om gaat: het feit dat een ziekenhuis met beperkte financiële middelen voor een forse investering als een OK-complex weinig andere mogelijkheden dan lease heeft zolang niemand een klap geeft op de discussie over winstuitkering en het aantrekken van risicodragend kapitaal door ziekenhuizen. Het wordt hoog tijd om die discussie eens wél te slechten. Met als uitkomst dat winstuitkering en het aantrekken van risicodragend kapitaal mogelijk moeten worden voor ziekenhuizen. Als dit onder voldoende strenge voorwaarden geschiedt is er niets mis mee.
Delen:
Gerelateerde artikelen: