Je moet maar durven

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

De eerste Twitterreacties op de benoeming van Marian Kaljouw tot voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit waren voorspelbaar: proficiat. Een enkeling noemde het verrassend. Iemand sprak van een “vakvrouw met verstand van zorgpersoneel, kloppend hart van zorg” (helemaal waar trouwens). En ook wierp iemand de vraag op of deze keuze voor een totaal andere persoon dan haar voorganger symbool staat voor een cultuurverandering bij de NZa.

Er was niemand die Twitterde ‘je moet maar durven’, terwijl dit toch best een begrijpelijke reactie was geweest. De NZa heeft immers – volkomen terecht – fikse klappen gehad. Kaljouw krijgt dus niet alleen de taak de NZa te leiden, maar moet er ook voor zorgen dat de organisatie het vertrouwen herwint als marktmeester in de zorg. En tegelijkertijd moet ze voor elkaar krijgen dat de op handen zijnde integratie van DBC-Onderhoud in de NZa intern succesvol verloopt en door de buitenwereld wordt geaccepteerd.

In een blog in Skipr van 16 juni 2011 schreef ze: “Veranderen is moeilijk en verantwoordelijkheid nemen nog veel moeilijker. Het kost moed om niet alleen de noodzaak te erkennen, maar ook verantwoordelijkheid te nemen.” Die moed heeft ze dus, en petje af daarvoor.

3 Reacties Reageer zelf

 1. G K Mitrasing
  Geplaatst op 30 maart 2015 om 12:06 | Permalink

  een opmerking uit 2011 associëren met deze benoeming is wel weer erg simplistisch..

 2. anh jansen
  Geplaatst op 31 maart 2015 om 00:23 | Permalink

  Prima keus van de VVD Minister. Van harte gefeliciteerd.

  Je moet het maar durven kan natuurlijk heel goed op de Minister zelf betrekking hebben.

  Marian Kaljouw is VVD lid. Heeft of had zitting in de Commissie Volksgezondheid Tweede Kamer VVD. Is dat toeval of moeten we daar wat achter zoeken?

  Is dit een politieke benoeming? Is er daarom 1 jaar gewacht om haar te benoemen? Om de schijn daarvan te vermijden?

  We halen de Eendentest maar weer eens uit de kast………….als het loopt als een Eend, kwaakt als een Eend en eruit ziet als een Eend, dan is het een politieke benoeming zoals een politieke benoeming maar kan zijn.

  Je moet het inderdaad maar durven als VVD Minister.

  Commissie Borstlap adviseerde de Minister en de Tweede Kamer de rolvastheid van de NZa beter te borgen. Meer op afstand van de Minister te plaatsen. Gaat dat lukken met deze benoeming?

  Wat is de visie van Marian Kaljouw op de Volksgezondheid? Zie de blogs op skipr en stel vast dat er tussen haar visie en die van de VVD Minister geen licht zit. Tragedie van de Meent en Pandora’s Box. De nieuwe voorzitter van de NZa gelooft daarin. Er is geen andere oplossing voor een voorzienbaar tijdelijk probleem.

  Voor de VVD Minister is de benoeming van een VVD voorzitter een uitkomst; het houdt de lijnen kort en de zaken simpel. De Minister beslist uiteindelijk en dat gaat op deze manier wat makkelijker.

  Aan de andere 2 eisen van de Tweede Kamer is de Minister wel tegemoet gekomen; het is iemand van buiten de ambtenarij en het is een vrouw. 2 van de 3 goed. Het glazen plafond bestaat niet!

  Je moet het inderdaad maar durven.

  Wie gaat er nu vallen over het VVD lidmaatschap van Marian Kaljouw? En het lidmaatschap van de Cie Volksgezondheid VVD Tweede Kamer? En haar commissariaat bij het Prinses Maxima Centrum? Hoe gaat de NZa nu de geldstroom naar dat ziekenhuis reguleren? Het advies van Cie Borstlap? Rolvastheid NZa?

  Bedenk het karakter van een verpleegkundige en de vaardigheden die daarvoor worden gevraagd. Zou een karakter zoals Chris Oomen, DSW, of Bart Vos, LHV, niet verschillen met dat van Marian Kaljouw? Welke karakter is vereist voor het voorzitterschap van de NZa? Om de rolvastheid van de NZa te borgen?

  Vragen, vragen, vragen.

  We zien de antwoorden op kamervragen in vertrouwen tegemoet.

  Van harte met de benoeming voor 4 jaar. Kan 2x worden verlengd, maar Marian Kaljouw is van 1955 dus dat zit er niet in.

  We volgen de USA niet in alles.

 3. H.Neve
  Geplaatst op 31 maart 2015 om 20:50 | Permalink

  De regelgeving, de uitvoering en het toezicht in de zorg zijn in handen van een zeer kleine club. Met een sterke VVD- invloed.
  ( Hoewel de prof. Klavan van de zorg ( Wim Groot) ook nadrukkelijk aanwezig is ) .
  Ik weet niet of het zo dapper is om deze functie te aanvaarden.
  Aan alle kanten is immers gezorgd voor een pluche vangnet.
  Eigenlijk kan het niet misgaan, maar als het toch misgaat, dan heb je vrienden.