Job rotation

André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, gooide tijdens het Rode Hoed-symposium De medisch specialist 2014 de knuppel in het hoenderhok. De zorg moet het recht op groei loslaten, zei hij. Voor zorgaanbieders niet leuk om te horen, maar wel een terechte constatering.

De weerstand van bestuurders tegen de manier waarop zorgverzekeraars inzetten op de zorginkoop voor 2014 begrijp ik. Bestuurders die groei van hun instelling moeten loslaten, moeten toegeven aan de mogelijkheid dat hun bedrijf kleiner wordt. Dat is nooit een leuke boodschap. Iedere bestuurder wil groei, want daaraan meet hij zijn succes af. Toch is de tijd waarin die groei logisch was voor de aanbieders in de tweede lijn nu definitief voorbij. Het overheidsbeleid is gericht op substitutie van zorg van tweede naar eerste lijn. De patiënt moet dichter bij huis behandeld worden en moet ook bij ouderdom of ziekte zo lang mogelijk in zijn vertrouwde omgeving kunnen blijven.

Kun je het zorgverzekeraars kwalijk nemen dat ze hierop voorsorteren door minder zorg in de tweede lijn in te kopen? Dat is zo zinloos. Ze voeren gewoon uit wat in politiek Den Haag is besloten. En wat daar wordt besloten, is via het stemhokje democratisch tot stand gekomen. Blijkbaar wil de meerderheid dit dus. En laten we wel wezen: een volk dat zich druk kan maken over de vraag hoe we de zorg efficiënter kunnen maken, heeft eigenlijk weinig te klagen. Dat is een tamelijk verwend volk. Natuurlijk is het wel zuur voor bestuurders in de tweede lijn met een hang naar groei, die hebben echt een probleem. Maar gelukkig bestaat ook voor hen een oplossing: job rotation. Word gewoon bestuurder in de eerstelijns zorg. Groei verzekerd.

Delen