Juichen voor de Belgen

Het WK Voetbal in Rusland is van start gegaan. Wéér zonder Oranje, maar wel met de Rode Duivels. Voetbalanalist en promovendus Imke Courtois volgt het vanuit de VRT-studio’s in Brussel. Kinesist Bert Driesen maakt zijn debuut op een eindtoernooi. 

Tekst: Martijn Reinink

Imke Courtois

Als de Oranje Leeuwinnen in actie komen, dan schuiven oud-voetbalsters aan om de wedstrijd te analyseren. Maar een vrouw die haar oordeel geeft over de prestaties van mannelijke voetbalprofs? In Nederland is dat ondenkbaar, maar in België is de populairste voetbalanalist van het land een vrouw. Elk weekend geeft oud-voetbalster Imke Courtois (29) bij Sporza (de sportuitzending van de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie, VRT) haar visie op wat er op de voetbalvelden gebeurt. “Bij de VRT kwamen ze erachter dat er ook vrouwen op deze aarde zijn die voetballen en van voetbal houden, dus zelfs in België”, zegt ze met een knipoog. Waarom de keuze op haar viel? “Ik denk vanwege de combinatie: ik voetbalde zelf, ben spraakzaam en kan duidelijk vertellen wat ik zie.”

Bijna vijftien jaar heeft Courtois als centrale verdediger op het hoogste niveau gespeeld. Zeven keer werd ze landskampioen met Standard Luik. Ze kwam 21 keer uit voor de nationale ploeg. Naast het voetbal heeft ze altijd gestudeerd. Eerst haalde ze de bachelor ergotherapie, gevolgd door een master revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Ze blikt terug: “Vier dagen in de week trainen plus een wedstrijd én een pittige studie, dat was soms wel zwaar. Het voetbal heeft me veel levensvreugde gegeven, maar ook veel gekost. Vrije tijd had ik bijna niet.”

‘Het doctoraat mag niet lijden onder het voetbal’

Vorig jaar, na het EK Voetbal in Nederland, heeft ze daarom haar voetbalschoenen ‘aan de haak’ gehangen, zoals ze in België zeggen. Het geeft haar de mogelijkheid meer tijd te besteden aan haar doctoraat. “Ik doe onderzoek aan de KU Leuven naar de invloed van ademhaling op pijn. Nu ik niet meer voetbal, kan ik me daar volledig op richten.” Wel voegt ze daar meteen aan toe: “Ik heb afscheid genomen van de verplichtingen, maar niet van het voetbal, dat zou ik niet kunnen.”

Analist wil ze zeker blijven, al kost het haar elk weekend een of twee dagen. Met het WK Voetbal voor de deur belooft het helemaal een hectische periode te worden. “De analisten blijven in de studio in Brussel, maar het wordt wel druk. Bijna elke dag zijn er wedstrijden. Ik zal af en toe een onderzoeksdag moeten opofferen, maar het doctoraat mag niet lijden onder het voetbal.”

Jongste kinesist

Bert Driesen (31) gaat als een van de drie kinesitherapeuten met de Rode Duivels naar Rusland. Het wordt zijn eerste eindtoernooi. “Twee jaar geleden, bij de start van deze campagne, ben ik erbij gekomen. Ik werk in de praktijk Move to Cure van Lieven Maesschalck in Antwerpen. Lieven zat al eerder bij de nationale ploeg. Twee jaar geleden kwam er een nieuwe coach. Toen is hij opnieuw gevraagd en heeft hij ook mij naar voren geschoven.” Driesen is de jongste kinesist ooit bij de nationale ploeg. “Het is iets waar je van droomt. Ik voel me bevoorrecht, ik ben trots en fier.”

Bert Driessen

Hoewel hij even oud is als sommige internationals, is hij naar eigen zeggen niet ‘one of the guys’. “De spelers vormen een groep, wij staan daar als medische staf omheen. Die jongens kijken niet naar leeftijd. Als ze merken dat je goed bent in je vak, dan respecteren ze je en groeit het vertrouwen. De behandelruimten zijn voor de spelers vaak ook de plek waar ze hun verhaal kwijt kunnen. Of waar ze komen om te ontspannen.”

Vanaf 28 mei heeft Driesen zijn agenda leeggemaakt voor het WK. Op 13 juni vliegen de Belgen naar Moskou. “Ik heb beelden gezien van het hotel, het zwembad, de fitnessruimte – daar zal het zeker niet aan liggen.” Voor vertrek komt de selectie bijeen in België. “Dan krijgen de spelers nog even vrijaf. Kunnen ze nog wat tijd met familie en vrienden doorbrengen. Na zo’n lang en zwaar seizoen zijn de jongens fysiek, maar ook mentaal moe. Even contact met de familie is dan misschien nog wel belangrijker dan het fysieke gestel. Al is fitheid natuurlijk ook heel belangrijk. Je ziet het in de grote competities: de teams met de minste blessures presteren het best.”

Driesen heeft goede hoop dat de Belgen pas na 15 juli, de dag van de finale, terugkeren naar huis. “Met dit team moeten we voor het hoogst haalbare gaan. We komen niet voor de eerste ronde. Ik denk dat we ver kunnen komen, als iedereen ervoor gaat en de vechtersmentaliteit en de fitheid heeft.”

Toernooi-ervaring

Imke Courtois is wat voorzichtiger. “De groepsfase (met Engeland, Tunesië en Panama, red.) mag geen probleem zijn, maar ik vrees dat we daarna Brazilië of Duitsland tegenkomen. Dat zijn in mijn ogen, met Spanje, de grote favorieten. Kwalitatief zijn we niet minder, maar qua toernooi-ervaring wel. Willen we voorbij die landen geraken, dan móeten bepaalde spelers in topvorm zijn.” Dan doelt de analist vooral op spelmaker Kevin de Bruyne, die op dezelfde topsportschool als Courtois zat. “Hij is onze belangrijkste speler. Verder moet onze driemansverdediging fit blijven. Op die posities hebben we, in tegenstelling tot op het middenveld en in de aanval, geen adequate vervangers.”

Dat Oranje er niet bij is in Rusland, vindt Courtois oprecht jammer. “We hebben vaak meegemaakt dat het andersom was. Dat wij er niet bij waren. Dan was ik supporter van Nederland. Nu kunnen jullie de Rode Duivels supporten.”

Delen