Juiste beslissing

Is het wel of niet een verantwoord besluit van Treant Zorggroep om de klinische kindergeneeskunde en de klinische verloskunde te concentreren in Emmen en dus niet meer aan te bieden in Stadskanaal en Hoogeveen? De Emmense wethouder Raymond Wanders noemt het een terechte keus “als je ziet dat veiligheid en bereikbaarheid belangrijke voorwaarden zijn.”

De SP is een andere mening toegedaan en kondigt Kamervragen aan over de sluiting van de afdelingen. Kamerlid Henk van Gerven laat via Twitter weten dat de Treantlocaties in Stadskanaal en Hoogeveen kindergeneeskunde en verloskunde nodig hebben voor veilige en bereikbare zorg. Hij krijgt op hetzelfde medium bijval van partijgenoot Pim Siegers, die vindt dat de directie van Treant de regio vol in het gezicht spuugt.

Kijkend naar de feiten zijn hierbij toch wel vraagtekens te plaatsen. Het tekort aan kinderartsen in het noorden van het land is reëel en bestaat al geruime tijd. Het is ook niet aannemelijk dat het snel zal worden opgelost. Op Twitter kwam ik de stelling tegen dat dat dit geen probleem hoeft te zijn, omdat het merendeel van de ziekenhuisbevallingen probleemloos verloopt en bij het optreden van een complicatie vervoer naar Emmen een reële optie is. Daar zal de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd echter toch wel ander over denken. De tuchtrechter ook trouwens. Wanders heeft dus gelijk: vanuit het oogpunt van veiligheid – voor moeder en kind – en bereikbaarheid – van kwalitatief goede zorg – neemt Treant de juiste beslissing.

Delen