Kaalslag

Je kunt Maurits Joosse, oogarts in het HMC in Den Haag, moeilijk ongelijk geven met zijn stelling dat 2019 wel eens een cruciaal jaar zou kunnen worden voor veel ziekenhuizen. Helaas neemt hij in de rest van zijn opiniestuk een volstrekt verkeerde afslag in de discussie over de toekomst van de ziekenhuiszorg.

Joosse stelt dat de overheid in de crisisjaren systeembanken heeft gered, maar nu relatief grote ziekenhuizen failliet laat gaan zonder in te grijpen. In de discussie over MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen – want daarover heeft hij het natuurlijk – hebben we al vaker gezien dat banken en ziekenhuizen op één hoop worden gegooid. Blijkbaar hebben zij die dit doen – en dus ook Joosse – niet het artikel van Marcel Canoy gelezen, waarin die uitlegt dat banken toch echt iets anders zijn dan ziekenhuizen. Het is een appels-met-peren-vergelijking.

Hoewel minister Bruno Bruins veel weerstand opriep met zijn ‘stapel stenen’-uitlating, had hij in de kern natuurlijk gewoon gelijk

Joosse is niet de enige die ervoor pleit dat de overheid bepaalt welke ziekenhuizen te belangrijk zijn om om te vallen en voor die ziekenhuizen aanvullende financiering beschikbaar te stellen. Henk van Gerven (Tweede Kamer, SP) deed afgelopen vrijdag op Twitter iets soortgelijks, door te stellen: ‘Alleen als de overheid de regie weer terugpakt, de marktwerking afschaft en ziekenhuiszorg naar maatschappelijke behoefte organiseert, kunnen we de verdere kaalslag in ziekenhuisland voorkomen’.

Laten we dat nu alsjeblieft even niet doen, want Van Gerven gebruikt hier ten onrechte het woord kaalslag. Hoewel minister Bruno Bruins veel weerstand opriep met zijn ‘stapel stenen’-uitlating, had hij in de kern natuurlijk gewoon gelijk. Voor veel patiënten die nu regelmatig de gang naar het ziekenhuis maken, zou een goed gezondheidscentrum met actieve participatie van medisch specialisten en met de beschikking over eerstelijns bedden veel waardevoller zijn, en bovendien veel goedkoper. Laat die ‘kaalslag’ dus alsjeblieft ongestoord zijn gang gaan.

Delen