Waarom die titel?

Voor een hoofdredacteur van een tijdschrift met de titel Arts en Auto, heb ik bedroevend weinig met auto’s. Niettemin maak ik er wel gretig gebruik van. Iets te gretig soms, want hoewel ik al ‘honderd’ jaar schadevrij en verantwoord (nooit alcohol) rij, wil mijn rechtervoet op verlaten stukken rechte weg, buiten de bebouwde kom, nog weleens wat zwaar worden. Niet overdreven zwaar, maar wel kleine-bekeuring-zwaar. Vorig jaar reed ik echter een keer onbewust behoorlijk te hard op zo’n stuk weg en werd ik – volkomen terecht – aangehouden.

Ik beloofde de betreffende politieagent dat ik voortaan braaf op de cruisecontrol zou rijden, aangezien ik er niet aan moest denken ooit schade (of erger nog: verdriet) toe te brengen aan anderen door te hard rijden. Bovendien, meldde ik, werd ik binnenkort hoofdredacteur van het tijdschrift Arts en Auto en niet van het tijdschrift Arts en Fiets. Lang verhaal kort: de man bleek het tijdschrift te kennen en begon een gesprek met mij over de titel. Want waarom had dat blad die titel? Terwijl het toch overduidelijk niet over auto’s ging en ook niet alleen bedoeld was voor artsen. Eerlijk gezegd moest ik hem gelijk geven en had ik op dat moment zelf ook de fantasie de titel ooit te wijzigen.

Vanaf dit nummer verschijnt uw vertrouwde tijdschrift in een geheel nieuwe vormgeving. Met een inhoud die aan de hand van een andere formule is samengesteld. Maar op de cover prijkt nog uitdrukkelijker dan voorheen de titel Arts en Auto. Als zelfs politieagenten de titel kennen, is het merk zo bekend, dat alleen hoofdredacteuren met kamikazeneigingen daarin verandering brengen. Na 77 jaar zou het trouwens ook zonde zijn. Die titel blijft dus, maar verder verandert er veel. Met behoud van al het goede dat Arts en Auto al had, heeft de redactie wijzigingen doorgevoerd die nog duidelijker maken dat uw tijdschrift niet vooral over auto’s gaat, niet alleen voor artsen is en dat de doelgroep niet voornamelijk uit mannen bestaat. Ik wens u veel leesplezier en nodig u van harte uit te reageren.

Delen