Kanker en werk

Iedere werkgever die denkt dat hij niets te zoeken heeft bij het werkgeversevenement Kanker & Werk, 13 november in Amersfoort, vergist zich. Kanker treft iedereen, zei Annemone Bögels (directeur van patiëntenbeweging Leven met kanker) afgelopen maandag nog tijdens de discussiemiddag ZorgNL 2014. De vraag is minder óf we ermee geconfronteerd worden, maar is meer op welk moment in ons leven dit gebeurt.

Daarom is het heel goed dat Stichting Care for cancer samen met een aantal partners dit werkgeversevenement organiseert. Het was Steven van Weyenberg (Tweede Kamerlid D66) die het onderwerp op de politieke agenda zette, en terecht. Kanker treft niet alleen de patiënt zelf en diens gezin, maar trekt ook een zware wissel op de werkomgeving van de patiënt. De patiënt zelf is verminderd inzetbaar, collega’s moeten werk overnemen en de werkgever wordt geconfronteerd met praktische en financiële gevolgen.

Het werkgeversevenement gaat vooral in op de mogelijkheden om mensen met kanker te begeleiden als zij na absentie weer (gefaseerd) aan het werk gaan. Wat hier achter ligt, is de vraag of iemand na een ernstige ziekte nog wel altijd welkom is voor terugkeer op de werkvloer. Voor Medisch Contact interviewde ik eens een huisarts die na succesvolle kankerbehandeling bij terugkeer in de praktijk van zijn collega’s min of meer letterlijk te horen kreeg dat ze het maar spijtig vonden dat hij was teruggekomen. Dit gebeurt. Alsof ernstig ziek zijn alleen al niet erg genoeg is.

Delen