Kassameisjes

Misschien kan de nieuwe directeur van V&VN beter een kassameisje worden dan een verpleegkundige. Vertrekkend V&VN-directeur Atie Schipaanboord loopt stuk op het feit dat zij geen verpleegkundige achtergrond heeft. Maar als het aan trendwatcher Adjiedj Bakas ligt, volgen binnenkort de kassameisjes de verpleegkundigen en verzorgenden op aan het bed. Volgens Bakas worden cassières in de supermarkt door de oprukkende digitalisering in de detailhandel snel overbodig. Een omscholing kan hen dan klaarstomen voor de gezondheidszorg, stelt hij.

Klinkklare nonsens als je het mij vraagt. De sociale vaardigheid van de gemiddelde cassière die ik al winkelend aantref, houdt niet over. En – mag ik even kort door de bocht gaan? – de gemiddelde intelligentie evenmin. Bovendien zie je nu al dat een aantal mensen niet uit passie kiest voor een baan in de zorg, maar simpelweg omdat er aan de kassa voldoende geld op hun huishoudrekening moet staan. Zonder die passie voor de zorg – en compassie met de patiënt – gaat de kwaliteit van de zorgverlening snel op de helling en komt de zorgaanbieder met een negatief kasverschil te zitten.

Misschien kan een aantal van de straks overbodig geworden cassières wel terecht bij de ambulante teams voor euthanasie, die als gevolg van plannen van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie de boer opgaan. Afrekenen bij de uitgang, dat is hen vertrouwd tenslotte.

Delen