Keurslijf

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

De samenleving verandert, maar de SP blijft vasthouden aan haar ideaal van een overheid die alles voor iedereen regelt. Deze conclusie kunnen we trekken uit het plan om te komen tot een gemeentelijk basispakket voor thuiszorg, dagbesteding en mantelzorgondersteuning. Daaraan moeten alle gemeenten zich houden, stelt de SP.

De onderliggende boodschap is: alle mensen zijn gelijk. Maar dat is natuurlijk niet zo, alle mensen zijn ongelijk. Alle gemeenten ook. In de ene gemeente is de gemeenschapszin veel groter dan in de andere. Sterker nog: in grotere steden kan dit zelfs per wijk heel verschillend zijn.  Bovendien moet in het nieuwe speelveld dat sinds 1 januari een feit is, tijd worden gegeven aan het ontstaan van nieuwe initiatieven op lokaal niveau om zorg en ondersteuning te bieden voor mensen die dit nodig hebben. Nu al beslissen alles weer in wetten en regels dicht te timmeren zou hierop verlammend werken. Niet voor niets stelt staatssecretaris Martin van Rijn zich op het standpunt dat het ontstaan van gemeentelijke verschillen juist de bedoeling is. In een interview voor Zorgmarkt zei hij het zo: “Als je met persoonlijke omstandigheden van mensen rekening wilt houden, kun je het niet met een indicatie vanuit Den Haag regelen. Dat moet echt in samenhang met de omgeving worden bezien.”

Wat de SP met het voorstel voor het gemeentelijk basispakket feitelijk wil bereiken, is via een achterdeur de nu net geëffectueerde decentralisaties in de zorg weer terugdraaien. Lijnrecht ingaan tegen het kabinetsbeleid dus. Dat is natuurlijk ook waar oppositiepartijen oppositiepartijen voor zijn. Maar erg constructief is het niet.

6 Reacties Reageer zelf

 1. Renske Leijten
  Geplaatst op 15 april 2015 om 10:06 | Permalink

  Beste Frank,

  een gemeentelijk basispakket bestaat al. Voor consultatiezorg, jeugdcontactmomenten op school, vaccinatiebeleid en preventie. Iedere gemeente regelt het op zijn eigen manier, maar het ís er.
  Wanneer je dit uitbreidt met thuiszorg, dagbesteding enz, dan zegt dat niets over hoe de gemeente het moet organiseren, maar wel dát. Dit lost dus vooral de ontstane rechtsongelijkheid in Nederland op.

  Overigens is het vreemd dat je een basispakket een keurslijf noemt. Ook het basispakket in de zorgverzekeringswet is dat niet. Als je zorg nodig hebt, weet je dat wat vergoed wordt. En de behandeling van jouw longonsteking kan heel anders zijn dan die van mij.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 15 april 2015 om 10:54 | Permalink

  Je vergelijking met het basispakket in de Zorgverzekeringswet is onterecht. Als ik een nieuwe knie of heup nodig heb, is er geen sprake van overweging tussen wat in het formele circuit kan worden geregeld en wat het informele circuit kan oplossen. Mijn kinderen, buren of vrijwilligers kunnen die ingreep niet doen.
  De gemeentelijke taken zijn in ontwikkeling. En daarbij speelt de vraag wat het informele circuit kan doen juist een grote rol. Je moet daarin dus niet meteen weer rechten en plichten gaan vastleggen.

 3. patient2punt0
  Geplaatst op 15 april 2015 om 19:23 | Permalink

  Maar Frank, wie bepáált of je een nieuwe knie of heup nodig hebt? Wat zou je ervan vinden als de indicatie in de ene gemeente veel ruimer zou zijn dan in de andere? Zo gaat het, al jarenlang met trapliften, scootmobielen noem maar op, en ondertussen inderdaad ook met dagbesteding,

  Van ziekenhuis of verzekeraar wisselen is één ding, maar verhuizen om voor een operatie in aanmerking te komen, dat is een héél grote stap.

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 15 april 2015 om 20:06 | Permalink

  Je gaat voorbij aan het verschil tussen zorg en hulp. Zorg moet worden verleend door zorgprofessionals, voor hulp kan het informele circuit een rol spelen. Wie een sterker netwerk om zich heen heeft, is minder afhankelijk van dagbesteding. Voor zorg kunnen richtlijnen en kwaliteitsstandaarden worden ontwikkeld, de behoefte aan hulp hangt af van de omstandigheden.

 5. patient2punt0
  Geplaatst op 16 april 2015 om 11:18 | Permalink

  Kom op zeg, dat meen je toch niet?

  Heeft iedereen evenveel behoefte aan een nieuwe knie als de oude problemen oplevert? De oudere vrouw die de boodschappen doet, en het huishouden, en op de kleinkinderen past net zoveel als de man die de hele dag achter z’n krantje zit?

  Netwerk!

 6. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 16 april 2015 om 14:29 | Permalink

  Nee, niet iedereen heeft behoefte aan een nieuwe knie. Maar wie een nieuwe knie nodig heeft, is daarbij wel afhankelijk van een zorgprofessional. Nogmaals: je gaat voorbij aan het verschil tussen zorg (die alleen een zorgprofessional kan bieden) en hulp (die ook vanuit het informele circuit kan komen).