Keuzes

Langer thuis wonen vermindert de druk op verpleeghuizen, maar vergroot juist de druk op andere plaatsen, concludeert promovendus Marlies Bär.

Op social media reageert een aantal mensen met ‘Dat wisten we toch al lang’ of ‘Daar waarschuwden wij al jaren geleden voor’. En gelijk hebben ze, want die ouderen die niet naar het verpleeghuis gaan, hebben of krijgen nog steeds gezondheidsproblemen die om aandacht vragen. En als die niet in het verpleeghuis wordt geboden, moet het ergens anders gebeuren, in het ziekenhuis bijvoorbeeld.  

Bär stelt: “We krijgen de komende tijd te maken met een groeiende groep ouderen en een krimpende groep mensen om daarvoor te zorgen. Daarom is het juist nu zo belangrijk om te kijken hoe de zorg efficiënter georganiseerd kan worden”. Dat is waar. Gedeeltelijk toch in ieder geval, want zorg is niet het enige wat ouderen nodig hebben.

‘Technologie kan in de thuissituatie worden ingezet om te voorkomen dat ouderen in situaties belanden waarin zorg nodig wordt’

Ook het verpleeghuis is geen plek waar ze 24 uur per dag zorg krijgen. Primair wonen ze er. Zorg krijgen ze op momenten dat ze die nodig hebben, maar ook op veel uren van de dag niet. Op die andere uren worden ze wel in de gaten gehouden – door personeel en in toenemende mate ook door technologie – om te voorkomen dat situaties ontstaan die zorg nodig maken.

Technologie kan in de thuissituatie ook worden ingezet om te voorkomen dat ouderen in situaties belanden waarin zorg nodig wordt. Die mogelijkheid wordt nu door veel mensen nog met gefronste wenkbrauwen bekeken, maar onder druk wordt alles vloeibaar. Meer verpleeghuizen dan er nu zijn, komen er voorlopig echt niet. Meer ouderen wel.

Delen