Ik niet

Bijna honderdduizend mensen tekenden de petitie Keuzevrijheid in de zorg, die het ministerie van VWS gisteren in ontvangst nam. Ik niet. Niet omdat ik tegen keuzevrijheid in de zorg ben, allerminst zelfs. Maar wel omdat ik vind dat wij onszelf als zorgconsumenten best wat kritische vragen mogen stellen. De ondertekenaars van de petitie vinden dat zij het recht hebben om iedere zorgaanbieder binnen een bepaalde discipline te kiezen die ze wensen – een fysiotherapeut bijvoorbeeld – zonder inzicht te hebben in de kwaliteit die hij levert. En ze vinden ook dat de zorgverzekeraar dan gewoon de behandeling door die zorgaanbieder moet vergoeden als die tot de verzekerde zorg behoort. Ik niet.

Als ik een bewegingsklacht heb, ga ik bij voorkeur naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in mijn type klacht en die bewezen kwaliteit levert in de behandeling daarvan. Het bewijs hiervoor levert hij door te voldoen aan de kwaliteitsrichtlijnen van zijn beroepsgroep. Op grond hiervan contracteert de zorgverzekeraar hem. Ik word dan snel en doeltreffend geholpen en dat is behalve voor mij ook goed voor de maatschappij. Het bespaart namelijk kosten voor behandeling die ik had gemaakt als ik naar een minder goede collega was gegaan die mij minder effectief helpt. Dat zijn kosten die niet hoeven worden gemaakt als ik in één keer goed word behandeld.

Edith Schippers heeft aan iedereen gevraagd om mee te denken over mogelijkheden om te besparen op de kosten voor gezondheidszorg. Ik vraag mij af of deze bijna honderdduizend mensen dat hebben gedaan.

Delen