Kijk eens wat vaker…

De sprekers gisteren bij het afscheidscongres In opleiding bij de patiënt dat de KNMG organiseerde voor Arie Nieuwenhuijzen Kruseman, waren allemaal van prima kwaliteit. Dat lag ook voor de hand, want Kruseman had ze stuk voor stuk zelf uitgezocht. Een van hen, Ab Klink, memoreerde het nog maar eens: Arie Kruseman is een zorgvuldig mens. En van die zorgvuldigheid had Klink gedurende  zijn ministersperiode veel profijt gehad.

Om het belang van die zorgvuldigheid te illustreren, bracht Kruseman zelf met genoegen zijn enkele jaren geleden gedane uitlating in herinnering dat de arts eens wat vaker in de spiegel van de kapper moet kijken. Die staat altijd achter zijn cliënt, vraagt netjes wat die wil, begint nooit zomaar in het wilde weg te behandelen en is altijd op tijd. Daar kan de dokter nog wel wat van leren, aldus Kruseman. De dokter luistert niet altijd even goed naar de patiënt. “De zorg rond de patiënt is nog steeds vaak een optelsom van sub- en superspecialismen in plaats van een integrale benadering”, zei hij. “En onderzoek is gebaseerd op homogene populaties, terwijl de dokter in de praktijk te maken heeft met heel heterogene patiëntenpopulaties.”

Concluderend stelde Kruseman met enig understatement: “We hebben dus nog wel wat problemen.” Dat klopt. Zijn opvolger Rutger Jan van der Gaag wacht een stevige taak. Het hele veld trouwens.

Delen