Kijk eens wat verder

De zwarte piet van deze week gaat naar de ouderenzorg. Niet alleen Abvakabo FNV is ontstemd over het feit dat de aanbieders in de ouderenzorg hun financiën op orde hebben, ook individuele reacties op de website van Nieuwsblad van het Noorden bevinden zich vooral in de hoek van ‘en wij maar denken dat het om de patiënt ging’. Directe aanleiding is een analyse van de jaarrekeningen van een aantal instellingen door die krant. Ze bracht de uitslag gisteren in het nieuws onder de kop ‘Ouderenzorg boekt miljoenenwinst’.

Brancheorganisatie ActiZ is verheugd en reageert: “De beleidsregels zijn de afgelopen jaren eindelijk eens niet veranderd en er zijn geen bezuinigingen geweest. Dat maakt dat organisaties orde op zaken hebben kunnen stellen.” Maar Abvakabo FNV is verbolgen en wil “dat de miljoenenwinsten gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn: om een einde te maken aan de uitbuiting van zorgmedewerkers.” Zoals bekend is de bond geen voorstander van winstuitkering in de zorg, dus deze formulering vind ik op zijn minst wat onhandig gekozen. Gelukkig maakt de bond het gedeeltelijk goed door eraan toe te voegen dat het geld ook moet worden gebruikt voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg.

Toch stelt Abvakabo FNV zich hiermee wel op één lijn met de reageerders op Twitter die geen seconde aarzelen om de aanbieders in de ouderenzorg neer te sabelen als graaiers die het niet om de zorg te doen is maar om de centen. Vloeit het geld niet terug in de ontwikkeling van nieuw zorgaanbod? Misschien loont het de moeite dat eerst ook even te onderzoeken.

Delen