Kille wereld

Hoewel Arts en Auto geen krant is en zich beperkt tot de achtergronden bij het langer lopende nieuws over de gezondheidszorg, ben ik zelf nog steeds een journalist. Ooit begonnen op de redactie van een krant, zit ik nog altijd boven op het nieuws. Al het nieuws. In de auto staat de radio standaard afgestemd op NPO 1, via de smartphone volg ik FOX News en ik heb een online-abonnement op de New York Times. In het weekend lees ik een papieren krant en een opinietijdschrift van eigen bodem, afwisselende titels om breed op de hoogte te blijven en zo min mogelijk in een bubbel te raken. Om diezelfde reden volg ik via de sociale media niet alleen personen die zich in hetzelfde spectrum bevinden als ik, maar juist ook anderen. Bang dat anders mijn visie te eenzijdig wordt gevoed. 

Overal spelen mensen met een te groot ego en te klein hart met vuur

Een eindeloze stroom aan actualiteiten, opinies en achtergronden komt dus aan mij voorbij. Ik ben een bodemloze put als het om nieuws gaat. Of beter gezegd; ik wás een bodemloze put. Want afgelopen week zette ik ineens vrijwillig de televisie uit en de radio op een muziekzender. Na een week vol groot en klein nieuws over apotheken die steeds vaker nee moeten verkopen, de schijnbaar onoplosbare ellende in de ggz, ontsnapte tbs’ers, voedselbanken die niet aan de vraag kunnen voldoen én beelden van boze boeren, afgevoerde klimaatdemonstranten, bommen in Syrië en wereldleiders met raar haar die afwisselend de Brexit en de ontsnapte IS-gevangenen rechtkletsen, bleek mijn bodem ineens bereikt. Op alle fronten en niveaus wordt door mensen met een te groot ego en een te klein hart om de verkeerde redenen met vuur gespeeld, concludeerde ik. En ineens was ik er klaar mee. 

Hoe fijn was het dat ik me vervolgens lekker praktisch kon richten op de deadline van het tijdschrift dat nu voor u ligt? Samen met collega’s die zorgprofessionals en hun initiatieven een warm hart toedragen. Die u niet alleen van duiding rond need-to-know-nieuws voorzien, maar u ook aardige nice-to-know-informatie brengen. Ik hoop dat Arts en Auto ook voor u voelt als een maandelijks warm bad in een te kille wereld en wens u veel leesplezier toe. 

Delen