Kille zomer

Zelden zulke gemengde gevoelens gehad bij de zomer. Een zomer die dit jaar in Nederland vooraf werd gegaan door een lang, warm voorjaar en zelf grotendeels prachtig was als het om het weer ging. Maar die ook overschaduwd werd door de actualiteit in de wereld. Ons vrolijke zomernummer lag nog maar nauwelijks op de mat of de wereld leek op hol te slaan. En daarbij werd zoals eigenlijk altijd het geval is, ook de zorgsector geraakt. En dan heb ik het even niet over de bekostiging ervan.

Vanaf mijn vakantieadres zag ik op tv huilende trauma-artsen ergens in het Midden-Oosten. Letterlijk met de handen in het haar omdat men niet meer wist waar te beginnen aan zwaargewonde slachtoffers van wederzijds geweld. Nu ken ik toevallig wat traumachirurgen en volgens mij kunnen we het erover eens zijn dat zij in het algemeen niet de types zijn die snel onder de indruk raken. Laat staan dat het de types zijn die in tranen uitbarsten voor een camera. Het beeld bleef dan ook lang op mijn netvlies hangen.

Ons vrolijke zomernummer lag nauwelijks op de mat of de wereld leek op hol te slaan

En dan was er de vliegramp in Oekraïne. Naar alle waarschijnlijkheid ook resultaat van strijdende partijen die totaal het pad kwijt zijn geraakt. Driehonderd onschuldige slachtoffers en een veelvoud daarvan vanwege het intense verdriet bij achterblijvende familie, vrienden en collega’s. Ook hier werd de zorgsector geraakt, want tijdens de vlucht verloren relatief veel Nederlandse zorgprofessionals het leven omdat zij onderweg waren naar een groot aidscongres in Australië of onderweg naar een buitenlands co-schap zoals een van onze studentleden. Veelbelovend leven. In één klap weg.

Gemengde gevoelens dus. U herkent het, want u heeft ook het nieuws gevolgd. Maar u heeft vast ook genoten van de lange zomeravonden. Die worden alweer korter en we verblijven weer meer in huis. De redactie maakte daarom een woonnummer. Want in een koude wereld, die tegelijkertijd in brand staat, is het goed toeven in huis. Het liefst met zo veel mogelijk dierbaren.   

Delen