Kinderstrijd

Jos de Blok heeft het initiatief Buurtzorg Nederland opgezet vanuit de gedachte dat hij het tijd vond om de hiërarchische organisatieconcepten in de zorg ter discussie te stellen. Het feit dat zijn initiatief groeit als kool en in september 2011 werd verkozen tot beste werkgever van Nederland, bewijst zijn gelijk.

Recent ontstond als spin-off Buurtzorg Pension en nu is er Buurtzorg Jong. Dit op kinderen en jeugd gerichte initiatief werkt met kleine, multidisciplinaire zelfsturende teams die lokaal verankerd zijn in de wijk en samenwerken met andere hulpverleners. Zorg op maat kortom.

In tegenstelling tot bij de eerdere twee Buurtzorginitiatieven dacht ik bij het lezen over deze nieuwe tak direct: waar heb ik dit eerder gehoord? Het beeld dat Buurtzorg Jong schetst, is niet uniek. Ik kom het bijvoorbeeld tegen bij Connecting Hands van initiatiefnemer Jan Stuve, ook vooral gericht op kinderen en jongeren, en met een even maatgerichte aanpak. En ik zie het ook bij zorgaanbieder Lindenhout, waar wordt gewerkt op basis van het mission statement ‘kinderen horen thuis’, en waarvan de medewerkers – en ook de bestuurders – heel veel in de wijk zijn en dus dicht bij de doelgroep staan.

Over een paar jaar worden de gemeenten verantwoordelijk voor de financiering en inkoop van alle vormen van jeugdzorg. En ik gun het Buurtzorg Jong én Connecting Hands (dat de ambitie heeft landelijk te gaan) én Lindenhout én alle andere aanbieders in de kind- en jeugdzorg dat ze dan de gelukkige partijen zijn die de inkooporder winnen. Maar het wordt wel een beetje druk op de kinderzorgmarkt.

Delen