klanten genoeg
Waarom zou je nog een nieuw verzorgingshuis bouwen? Die vraag stond eerder deze week centraal toen aanbieder Respect Zorggroep Scheveningen de feestelijke opening vierde van zijn nieuwe locatie Quintus. Een locatie waarin allerlei voorzieningen zijn getroffen die moeten aansluiten op wat de hedendaagse verzorgingshuisbewoner wenst, zoals domotica, een à la carte restaurant en een tv met internet, zodat het zorgdossier in het bijzijn van bewoners en familie kan worden besproken. Respect Zorggroep Scheveningen ziet Quintus als proeftuin voor de andere nieuwbouwprojecten die het in de pijplijn heeft.
Andere nieuwbouwprojecten? “Je kunt je afvragen waarom we dit doen”, zei bestuurder Frank Lentz, verwijzend naar de ontwikkelingen in de ouderenzorg, waarin zoals bekend het begrip extramuralisatie centraal staat. Maar Lentz had natuurlijk gewoon gelijk toen hij vervolgens stelde dat die nieuwbouw nog steeds heel hard nodig is. Niet alleen voor mensen in de laatste vijf jaar van hun leven, maar ook voor jongere mensen met bijvoorbeeld niet-aangeboren hersenletsel of dementie op jongere leeftijd. De verantwoording van Lentz: “De huisvestingsproblemen in de grote steden spelen een rol in het gegeven dat deze mensen toch vaak op intramurale zorg aangewezen zijn. Er is een groot tekort aan levensloopbestendige woningen.”
Staatssecretaris Martin van Rijn was aanwezig bij de opening van Quintus. Hij stelde in zijn toespraak dat het belangrijk is mensen te helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, en als dat niet meer kan intramurale voorzieningen te bieden waarin het goed toeven is. “Op beide punten kunnen we ons afvragen of we het goed doen”, zei hij. De weg naar ‘beter’ is lang en moeilijk begaanbaar, vooral in tijden van crisis waarin gemeenten fors moeten bezuinigen. Vooralsnog zal Respect Zorggroep Scheveningen klandizie genoeg hebben.
2 reacties
Dit is een vastgoed verhaal. Hoe is het met de financiering van dit complex gesteld? Wie staat er garant?
Levensloopbestendig slaat op het gebouw zelf. Als de financiering verandert en de intramurale bewoners kunnen het niet meer trekken kan het gebouw worden aangepast en de indeling worden gewijzigd voor nieuwe klanten of kopers. Intramuraal wordt weer extramuraal.
Dit is een vastgoed verhaal.
Gemeenten vullen nu het gat van de Rijksoverheid. Gemeenten geven nu garanties af om de bouw van een verzorgingshuis, service gebouw, zorgcomplex mogelijk te maken. Zij nemen de financiële risico’s over.
Blijkbaar is de toezichthouder zich hiervan niet bewust. Wat SNS Bank is overkomen gaat nu in de herhaling bij de gemeenten gebeuren; de prijsval zet gestaag door. Herstel is niet in zich. Rijksbijdragen worden steeds minder, eigen bijdragen omhoog, vergoedingen in de Zvw of via de WMO naar de gemeenten.
Een garantie kost ook geld. En het is allemaal belastinggeld. Eenzelfde pot. En bij gemengde gebouwen met forse koopwoningen en een zogenaamde zorgplint is het helemaal hommeles op termijn; gaat de gemeentelijke belastingbetaler opdraaien voor het woongenot van een koper a 900.000? Of draagt de gemeentelijke belastingbetaler graag bij aan de financiering van een huisartsenpraktijk, apotheek, fysiotherapeut, wellness centrum, kapsalon, grand cafe, a la care restaurant e.d.?
We zien het financiële plaatje van Quintus in vertrouwen tegemoet, maar de toezichthouders zullen eens wakker moeten worden en moeten gaan ingrijpen om een veelvoud van ‘SNS” drama’s te voorkomen.
anh jansen
7 februari 2013 / 13:50Een toezichthouder heeft nu ingegrepen: het gaat immers om vastgoed! Met alle risico’s van dien.
Zorgaanbieders die hun appartementen rechtstreeks aan cliënten gaan verhuren, moeten dit melden bij het College Sanering Zorginstellingen. De voorwaarden voor goedkeuring heeft het College in een Beleidsregel verwoord.
Tot nu toe was nog onduidelijk of zorgaanbieders die overgaan tot extramuralisatie de route via het College moeten volgen. De beleidsregel moet daar meer duidelijkheid in brengen.
Eenmalige melding
Een zorgaanbieder die in een complex stopt met het leveren van intramurale zorg en overgaat tot verhuur van de kamer of het appartement aan een individuele huurder moet dit melden aan het College Sanering Zorginstellingen. Om de administratieve lasten niet te verhogen, is niet voor iedere te verhuren ruimte een aparte melding nodig. Bij verhuur van kamers of appartementen volstaat een eenmalige melding met daarbij een berekening op grond van het woningwaarderingsstelsel voor te verhuren ruimtes.
Eisen huurprijs
Het College Sanering verleent goedkeuring als de huurprijs tenminste 70 procent bedraagt van de maximale huurprijs op grond van het woningwaarderingsstelsel. Meer huur vragen mag, maar het College sanering dient expliciet goedkeuring te geven. In overige gevallen van verhuur, zoals aan een individu op de vrije markt, of aan een apotheek, een huisartsenpost, een kapperszaak. geldt dat minimaal de marktprijs behaald moet worden.
Beleidsregel vervreemding onroerende zaken
—En nu nog een wakkere toezichthouder, journalist en Kamerlid die de garantie stelling door gemeenten aan de kaak gaat stellen voordat de rapen helemaal gaar zijn.
Respect voor de burger! Die betaalt het immers allemaal. En ook nog eens dubbel of zelfs driedubbel als gemeenten garant gaan staan voor de bouw van prestige objecten.
ANH Jansen
7 februari 2013 / 18:22