Kloppend hart

Ja hoor, het weer eens de schuld van de marktwerking. Fonds NutsOhra stelt een miljoen euro beschikbaar voor projecten die het hart weer in de gezondheidszorg moeten terugbrengen. En de eerste reactie die ik lees, is dat dit een druppel op een gloeiende plaat is vergeleken bij “de miljarden die via marktwerking juist het hart uit de zorg halen.” Hoe verzin je het.

Wel is de vraag gerechtvaardigd wat dit gebaar van Fonds NutsOhra waard is. Initiatieven die erop gericht zijn het hart terug te brengen in de gezondheidszorg, zijn er al te over. De ziekenhuizen die het gedachtegoed van lean omarmen, merken dat de verpleegkundigen weer veel meer tijd krijgen voor de patiëntenzorg. Instellingen die werken volgens systemen als Excellente Zorg of Planetree merken hetzelfde. Als het om de care gaat, kan ik iedereen aanraden eens een kijkje te gaan nemen in de locatie Zeester van zorgaanbieder Omring in Den Helder, of om eens te gaan praten met cliënten van Connecting Hands in Leeuwarden. En vergeet ook Buurtzorg en haar nieuwe initiatief Buurtzorgpension niet.

Het ministerie van VWS werkt er trouwens zelf aan mee het hart terug te brengen in de care door het project regelarme instellingen mogelijk te maken. En Marcelis Boereboom van VWS heeft natuurlijk gelijk als hij stelt dat dit project symbolisch is voor de cultuuromslag die zich al zorgbreed aftekent op het moment.

Kortom: dit idee van Fonds NutsOhra vaart mee op een stroom die al lang op gang is gekomen. Dat maakt het niet minder waardevol, maar plaatst het wel in perspectief.

Delen