Knoop doorhakken, knoop leggen

De kinderhartchirurgie gaat definitief naar de academische centra in Rotterdam en Groningen, maakte minister Ernst Kuipers gisteren bekend. In zijn Kamerbrief over dit besluit schrijft hij in de afgelopen periode geen doorslaggevende redenen te hebben gehoord om van dit al voorgenomen besluit af te wijken.

‘Met dit definitieve besluit start ook een transitieperiode die 2,5 jaar zal duren’, schrijft Kuipers. Dat valt echter nog te bezien, want hoewel hij nu dus een knoop heeft doorgehakt, legden het UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum al dezelfde ochtend een nieuwe knoop. Zij nemen gezamenlijk juridische stappen in een poging om het besluit ongedaan te maken.

‘Juridische stappen om het besluit ongedaan te maken’

Een paar uur later maakten ook het LUMC en Amsterdam UMC bekend het besluit te zullen aanvechten. Het gegeven dat Kuipers in een filmpje op Twitter benadrukt dat het uitsluitend gaat om de chirurgische ingrepen en dat dus niet alle zorg voor hartpatiënten uit Utrecht en Leiden zal verdwijnen, zal op het verzet vanuit deze centra geen invloed hebben.

De discussie over de concentratie van interventies bij aangeboren hartafwijkingen loopt inmiddels dertig jaar. Het is triest dat de vraag of aan die discussie met het besluit van de minister eindelijk een einde kan komen, nu in de handen van juristen komt te liggen. Dat is niet waar de zorg hoort.

Delen