-
Volg ons ook via facebook
-
Laatste blogs
- Frank van Wijck: Tel uit je winst
- Frank van Wijck: Politiek aan zet
- Dienie Koolen-Goossens: The Greatest Love Of All
- Ignace Schretlen: Week van de euthanasie
- Frank van Wijck: Solidariteit en leefstijl
- Dienie Koolen-Goossens: Prioriteit en autoriteit
Tip de redactie
Heeft u een onderwerp dat wij in Arts en Auto kunnen opnemen? Of wilt u bijvoorbeeld bij ons bloggen? Neem dan contact met ons op!
Koffiedik kijken
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck
Toch maar € 4,50 per maand dus. Zorgverzekeraar DSW blijft met dit bedrag ruim onder de tien euro per maand verhoging van de zorgpremie waarvan het kabinet vorige week nog zei uit te gaan. Nu is DSW natuurlijk slechts een kleine zorgverzekeraar en we zullen nog een poosje moeten wachten op de premieverhogingen waarmee de andere spelers gaan komen. Maar we mogen er wel van uitgaan dat directeur Chris Oomen gelijk heeft met zijn opmerking dat hij niet de enige zal zijn die lager uitkomt dan die voorspelling van het kabinet. Misschien moeten we ook maar eens gewoon ophouden waarde te hechten aan die voorspelling, want het kabinet zit er toch steeds naast. Het bepaalt bovendien niet de hoogte van de zorgpremie, dat doen de zorgverzekeraars.
Tegelijkertijd maakt Oomen wel duidelijk dat hij geen verhaal kan vertellen met een happy end. “Lonen en prijzen zullen blijven oplopen en er worden elk jaar nieuwe uitvindingen gedaan die ook worden vergoed”, zegt hij. Met andere woorden: de zorgpremie zal blijven stijgen. Of dit ook betekent dat die nooit meer omlaag zal gaan, is koffiedik kijken. De lonen zullen zeker blijven stijgen – in ieder geval de komende jaren, gelet op het huidige personeelsgebrek in de zorg – maar moeten we eindeloos iedere nieuwe uitvinding blijven vergoeden?
Nieuwe uitvindingen kunnen enorme meerwaarde hebben. Maar ze maken lang niet altijd een behandeling mogelijk die er eerst nog niet was. Ze kunnen ook een behandeling beter, efficiënter, goedkoper of zelfs overbodig maken. En dan kunnen ze de zorg juist goedkoper maken. Vooropgesteld tenminste dat ze in plaats van de bestaande werkwijzen worden gebruikt en dat die bestaande werkwijzen dan dus niet langer worden toegepast. Zorgverzekeraars spelen hier een rol in. Dat weet Oomen ook.
Delen:
Gerelateerde artikelen: