Kogel door de kerk

Minister Ernst Kuipers stelt dat Leiden, Utrecht en Groningen in feite gedeeld tweede waren, in de discussie over de centra voor kinderhartchirurgie. Dat is natuurlijk niet helemaal waar.

Dat Erasmus MC in Rotterdam een van de twee overblijvende centra zou zijn, stond al op voorhand vast. Daarmee was ook duidelijk dat UMC Utrecht weinig kans maakte. De afstand tussen beide ziekenhuizen is immers te gering om tot een goede landelijke spreiding te komen. Bovendien heeft het al de kinderoncologie als bijzonder specialisme, dus er was minder reden het ook nog de kinderhartchirurgie te gunnen. Leiden viel op voorhand al af omdat het een voorwaarde van de minister was dat een ziekenhuis de zorg volledig kan bieden. Het LUMC werkt hiervoor samen met het Amsterdam UMC.

Dus blijft Groningen over. En wie in Limburg of het oosten van Noord-Brabant woont, kan nog altijd naar Leuven. Met de 2,5 jaar die Kuipers de partijen gunt, komt hij ook nog tot op zekere hoogte de Nederlandse Zorgautoriteit tegemoet, die waarschuwde geen overhaaste beslissingen te nemen.

De vraag die nu voorligt, is of het LUMC op termijn een zelfstandig UMC kan blijven. Een paar maanden geleden toonde bestuursvoorzitter Douwe Biesma zich hier nog heel zelfverzekerd over (Douwe Biesma: ‘LUMC kan overleven zonder fusie’ – Skipr). Nu zal hij zich toch wel een beetje achter de oren krabben.

Delen