Konijnenknuffel

Leuk hoor om (wéér) je favoriete Chanel-parfum of een paar Happy Socks uit het kerstpapier te trekken, maar een cadeau krijgen is toch het leukst als je het totaal niet verwacht. 

Een tijdje terug maakte ik een afspraak voor een interview met Barbara van Ede, neurologieverpleegkundige in het UMCU. Met een klein voorbehoud: ik stond op het punt vader te worden. De uitgerekende datum naderde. Het zou dus zomaar kunnen dat ik de afspraak op het laatste moment zou moeten uitstellen. Dat hoefde niet, de baby bleef nog even zitten, het interview ging door. Toen ik na ruim twee uur praten met deze onafhankelijke geest (volgtip voor wie aan Twitter doet: @gewoonBAR) opstond, gaf ze me een pakje mee. Het was een konijnenknuffel.

Het was de eerste (en misschien ook direct de laatste) keer dat ik tijdens mijn werk een cadeautje kreeg. Voor jullie zal dat straks anders zijn. Als zorgverlener zul je patiënten treffen die hun dankbaarheid niet alleen in woorden, maar ook in de vorm van een geschenk uiten. Voor het decembernummer van Arts en Auto vroegen we jullie toekomstige collega’s naar het meest bijzondere cadeau dat zij ooit hebben aangenomen of geweigerd. Het leverde prachtige inzendingen op. 

‘Het zwarte monster werd steeds liever’

Zoals het verhaal van een huisarts die na het overlijden van een oudere patiënt haar nogal agressieve kat cadeau krijgt. ‘De eerste jaren heeft het gezin nog diverse krabben en beten gekregen, maar in de loop van de tijd werd ons zwarte monster steeds liever.’ Of dat van een vaatchirurg die een toepasselijk cadeau krijgt van een patiënt die dankzij een behandeling weer kan lopen. ‘Hij kwam bij een controle glunderend de spreekkamer binnen en gaf mij een fles whisky van het merk Johnny Walker.’

Als je deze verhalen leest (check artsenauto.nl/cadeau), besef dan nog maar eens dat jullie – ondanks de hoge werkdruk en de administratieve ellende – heel dankbaar werk gaan doen later. Maar nu eerst: een flesje parfum kopen. Fijne feestdagen!

Delen