Kop in het zand

Hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein was ondubbelzinnig duidelijk in het radioprogramma Argos. Het is niet de vraag of door het conflict op de longafdeling van het VUmc patiënten vermijdbaar zullen overlijden, maar wanneer dit zal gebeuren, stelde hij. Toch lezen we in het bericht dat NRC Handelsblad over de uitzending publiceerde: “de raad van bestuur ontkent dat er een probleem is.”

Zo’n reactie is bestuurders onwaardig. Doodleuk ‘Nee hoor, niks aan de hand’ zeggen is niet geloofwaardig als je twee medisch specialisten met een spreekverbod thuis op de bank zet. De een (longarts Piet Postmus) omdat hij niet onder stoelen of banken steekt dat de bestuurders moeten aftreden. En de ander (longchirurg Rick Paul) omdat hij bij veel collega’s in ongenade is gevallen na bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg te melden hoe onveilig het op zijn afdeling is.

De situatie op de longafdeling bestaat al geruime tijd. En als de bestuurders er niet in slagen de professionals op één lijn te krijgen, heeft Renske Leijten van de SP gelijk als ze zegt “Dan moet de Inspectie het maar doen.” Dit conflict is immers groter dan bestuurders of medisch specialisten alleen, het gaat om patiëntveiligheid. Als die gecompromitteerd wordt – voortdurend zelfs – is ingrijpen door een autoriteit van buitenaf onontkoombaar.

Delen