Kosten en baten

NU economie wilde even aandacht afgelopen vrijdag, en dat lukte uitstekend met de tweet ‘Mantelzorg kost samenleving 22 miljard euro per jaar’. Nogal wat mensen sloegen er met enige verontwaardiging op aan op hetzelfde medium. Gelukkig was het artikel waarnaar deze curieuze tweet verwees genuanceerder, want dat stelde juist dat mantelzorg de samenleving jaarlijks 22 miljard aan kosten scheelt. Kosten die niet door betaalde professionals hoeven te worden gemaakt wel te verstaan, omdat de naasten om niet voor een ander zorgen.

‘Inzet mantelzorgers staat jaarlijks gelijk aan 850.000 jaar werken’

Wel kost dit op zijn beurt de samenleving ook weer geld. In al die uren waarin mantelzorgers voor een naaste zorgen, zijn ze niet beschikbaar om met werken bij te dragen aan het draaiend houden van onze economie. Volgens de onderzoekers, Ecorys, kwam dit, met de anderhalf miljard uur die de vijf miljoen mantelzorgers in 2019 besteedden aan mantelzorg, uit op 850.000 jaar voltijds werken.

Het is belangrijk dat MantelzorgNL met deze gegevens naar buiten komt, want de brancheorganisatie onderstreept hiermee hoe groot de invloed van de vijf miljoen mantelzorgers is op onze samenleving en onze economie. “Het lijkt misschien gratis maar het kost ons wel arbeidskrachten”, stelt MantelzorgNL-bestuurder Liesbeth Hoogendijk met enig gevoel voor understatement. En: “Dit gemis van krachten zal met de toenemende vergrijzing alleen maar toenemen.” Een goede reminder om ons weer eens te laten nadenken over de vraag wat voor samenleving we nu en in de toekomst willen zijn, en hoe we ons willen verhouden tot de economische ontwikkeling van ons land in de komende decennia.

Delen