KPMG Plexus recyclet oud nieuws
Het is natuurlijk helemaal geen nieuws wat KPMG Plexus ons vertelt in het rapport Integrale zorg: naar nieuwe coalities in de zorg. het bureau stelt hierin dat de ziekenhuizen te veel chronische zorg en ouderenzorg leveren, terwijl ze zich eigenlijk zouden moeten concentreren op complexe zorg. Chapeau hoor, KPMG Plexus, dat wisten we nog niet.
De analyse die hieraan ten grondslag ligt, is al veel eerder gemaakt, en met precies dezelfde conclusie. Wie de argumentatie volgt die leidde tot de hoofdlijnenakkoorden die VWS sloot met de ziekenhuizen en de eerste lijn, weet dat de conclusie uit het rapport in het veld en in de politiek al lang en breed bekend is. Het hele overheidsbeleid om de substitutie van tweede- naar eerstelijnszorg te bewerkstelligen, is nu juist op dit uitgangspunt gestoeld.
Wat het rapport van KPMG Plexus wel laat zien, is hoe traag deze transitie ondanks de substitutiewens van VWS blijkbaar gaat. Uit eigen beweging brengen de ziekenhuizen en de aanbieders in de eerste lijn de transitie die VWS wil echt niet tot stand. Hiervoor is druk van buitenaf nodig. Toegegeven, de gezamenlijke oncologiebesprekingen van de huisartsen van Medisch Centrum Brielle en de oncologen van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis zijn een goed begin. Deze partijen volgen als een van de eersten de aanbevelingen van KWF Kankerbestrijding op om de nazorg en de nacontrole bij kanker naar de eerste lijn te verplaatsen. Ook in de ketenzorg voor diabetespatiënten worden stappen gezet. Maar het is teleurstellend dat we inmiddels niet al veel meer van zulke voorbeelden zien.
2 reacties
Beste Frank,
Een heldere analyse en vervolgens daarop gestoeld beleid vergt als het ingrijpende veranderingen betreft natuurlijk wel enige tijd.
Achterom kijkend zie je de vooruitgang soms het best!
Wel degelijk is er het nodige gaande dat duidt op ontwikkelingen in de praktijk die richting ‘gestoeld beleid’ gaan. Economen zoals ik nemen zowel parallellisatie (fusie van ziekenhuizen) als integratie (eerste en tweedelijns zorg in dezelfde organisatie) waar. Specialisatie (ZBC’s) is al langer aan de gang. Ook differentiatie (afstoting van onderdelen) vindt plaats waar ziekenhuizen onder de veilige paraplu van fusies specialismen uitruilen.
Het is allemaal relatief nieuw in het zorglandschap maar elders is het van het soort ‘hebben we al eerder gezien, niets nieuws onder de zon’. In die zin heb je helemaal gelijk.
hans hof
12 december 2013 / 13:51Nazorg en controle van kankerbehandeling overhevelen naar de Eerste lijn? Helaas gaan per 2015 alle oncolytica over van de Eerste lijn naar de Tweede lijn om budgettaire redenen. Moeten patiënten alsnog naar de poli-apotheek of ziekenhuisapotheek voor hun geneesmiddelen. Wat schiet je er dan mee op? Behalve scherpere budgettering en mogelijk onthouden van zorg aan patiënten als gevolg van juist die overheveling en budgettering? Budget voor het ziekenhuis gaat immers niet omhoog.
Eerste lijn is min of meer open einde regeling. Vandaar ook de overheveling van ‘dure’ middelen.
Is dit beleid of is er over nagedacht?
En bedenk ook het Akkoord op Hoofdlijnen de hele overheveling voor 2 jaar heeft verlamd. Alhier is een project om 1 miljard euro over te hevelen van Tweede naar Eerste lijn halverwege gestaakt wegens de landelijke overeenkomst tussen alle partijen behalve de Eerste lijn.
Dat schiet niet op dan. Wat je nu wel ziet is voorsorteren op 2015 en volgende jaren. Horizontale en vertikale integratie, schaalvergroting e.d. om zo de beoogde concurrentiestrijd de pas af te snijden en om zo de taakstelling te kunnen halen: We leven immers in een van de laatste planeconomieën op aarde.
En een planeconomie moet je wel de tijd geven, anders wordt er maar wat afgerommeld met de statistieken en dat willen we toch niet?
ANH Jansen
12 december 2013 / 18:16