Kritische zelfreflectie

In de zorg gaat het nog te veel als dertig jaar geleden, vindt Edith Schippers. De zorg hanteert verouderde werkwijzen die haaks staan op de veranderde voorkeuren en verwachtingen van de patiënt. “De patiënt wil meer vrijheid, veiligheid, kwaliteit en regie”, stelde ze eind vorige week tijdens het Zorgberoependebat.

Tijdens het In voor zorg!-najaarscongres, gisteren in Nieuwegein, bleek hoogleraar ouderengeneeskunde Joris Slaets (UMC Groningen) het volledig met haar eens te zijn, zeker als het om ouderenzorg gaat. Hierin wordt nog veel te veel niet samen met, maar over de cliënt beslist, stelde hij. En omdat de zorgaanbieders primair gericht zijn op zorgverlenen, leidt dit tot overbehandeling en tot eindeloos doorbehandelen als er eigenlijk geen goed argument meer is om dat te doen. Zorg wordt dan schadelijke zorg, stelde hij.

Schippers deed tijdens het Zorgberoependebat ook een andere uitspraak die precies aansluit op de visie van Slaets. Ze zei namelijk dat we naar een andere definitie van gezondheid toe moeten, het moet gaan om de vraag in hoeverre mensen kunnen meedoen. En Slaets zei gisteren dat alle vragen die ouderen stellen, worden vertaald in een zorgaanbod. Terwijl niet de zorg centraal moet staan, maar de kwaliteit van leven, het welbevinden en het leefplezier.

In beide visies ligt een kritische kerstboodschap aan zorgbestuurders en zorgprofessionals besloten. Zij kunnen zichzelf onder de kerstboom de vraag stellen: “Wat ik doe, hebben de cliënt en de samenleving daar eigenlijk iets aan?” Het is de enige weg om tot vraaggestuurde zorg te komen.

Delen