Kunst voor de kick

Als u schilderijen of andere kunstvoorwerpen privé vooral koopt als belegging, dan maken die onderdeel uit van uw box 3-vermogen. U betaalt daar jaarlijks vermogensrendementsheffing over, net als over het saldo op uw bank- en spaarrekeningen, over de waarde van uw effecten en eventuele vakantiewoning of studentenhuis voor uw zoon of dochter. Maar wat als u die kunst met name gewoon voor de kick heeft?

Voor kunst die u als belegging heeft, gelden de normale tarieven van box 3: (1) de eerste € 25.000,- per persoon is heffingsvrij, (2) over de volgende € 75.000,- betaalt u circa 0,9 procent belasting, (3) over de € 900.000,- daarboven circa 1,4 procent en (4) over het meerdere circa 1,6 procent. Deze tarieven worden elk jaar opnieuw vastgesteld op basis van de spaarrentes van de voorafgaande vijf jaar en de rendementen op aandelen, obligaties en vastgoed over de voorafgaande vijftien jaar.

Intentie, gedrag en feiten moeten wel kloppen

Voor kunstvoorwerpen die niet voornamelijk als belegging zijn bedoeld, maar ‘voor eigen genot’, geldt voor de inkomstenbelasting een vrijstelling voor box 3. Schuilt hierin dan de unieke mogelijkheid om uw belastingdruk te verminderen? Nou nee, de intentie, uw gedrag en de feitelijke omstandigheden moeten wel kloppen. Als u 6 meter vrije muur heeft gedecoreerd met schitterende vakantiefoto’s van uw familie, terwijl u in beveiligde opslag diverse meesterwerken heeft ter waarde van de helft van uw privévermogen, dan lijkt die kunst niet vooral voor eigen gebruik. Die kunst geeft u op als onderdeel van uw box 3-vermogen.

Soms kan er sprake zijn van een grijs gebied, maar als u meer kunst heeft dan muur om het op te hangen of u koopt en verkoopt kunst bij de vleet en houdt daar gemiddeld genomen iets aan over, dan wijst dat richting kunst als belegging waarvoor geen box 3- vrijstelling geldt. Als u twijfelt, dan zegt dat eigenlijk genoeg. Eerlijk duurt het langst.

Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.

Delen