Kunst

Ik schrijf dit redactioneel aan de vooravond van een ultralange zomervakantie, want ik mag dit jaar van mezelf én van mijn werkgever een maandje extra verlof plakken aan de drie weken vakantie die al gepland stonden. Een ongekende luxe die ik mezelf heb toegestaan toen ik onlangs ging merken dat mijn lontje wat kort werd. Niks bijzonders hoor; vrouw van zekere leeftijd met gezin, baan en druk voorzitterschap, die de kunst van het loslaten nooit echt heeft leren verstaan. Maar die lang genoeg in de geestelijke gezondheidszorg heeft gewerkt om te weten dat het gezond is om bij bepaalde verschijnselen even gas terug te nemen. Op tijd, zodat het leuk blijft.

Dus ga ik een maandje leuke dingen doen, zoals lekker veel lezen, een avondje op pad met een vriendin en eindelijk weer eens wat anders schrijven dan artikelen. Daarnaast heb ik me voorgenomen om – gedoseerd – ook dingen te gaan doen die ik helemaal niet leuk vind, maar die gezond zijn. Zoals meer bewegen. Moet niet al te moeilijk zijn, want wij wonen aan een grote rivier, in een prachtige omgeving die uitnodigt tot wandelen. Als je er tenminste de tijd voor hebt en die heb ik de komende weken.

Het is gezond even gas terug te nemen bij bepaalde verschijnselen

Ondertussen maken mijn collega’s het nummer af dat nu voor u ligt en waarin het thema kunst de rode draad vormt. Veel zorgprofessionals hebben iets met kunst. Velen maken zelf kunst of verzamelen die. Anderen genieten vooral van de kunst van anderen. Muziek, film, beeldende kunst; u houdt ervan, bleek vorig jaar toen wij het thema voor het eerst kozen. Daarom nu in de herhaling. Met onder meer het leven en werken van de Amerikaanse kunstenaar Alice Neel en een reisverhaal over kunststad in wording Málaga.

Bij het plannen van dit nummer, wat ruim op tijd gebeurde vanwege de vakanties, werd ik al helemaal enthousiast van alle ideeën en nu mijn vakantie begint, heb ik dus tijd om zelf weer eens wat musea te bezoeken. Misschien zelfs wel in het buitenland. Want de kunst van het genieten van mooie dingen, heb ik altijd wél verstaan. Ik wens u veel leesplezier.

 

 

Delen