Kwaliteit en koffie

Afgelopen week regende het op Twitter juichberichten van ziekenhuizen die goed hadden gescoord in de Ziekenhuis Top 100 die het Algemeen Dagblad nu al jarenlang ieder jaar in november publiceert. Maar nu krijgen de opstellers van deze lijst een forse veeg uit de pan op Villamedia. Intensivist en klinisch farmacoloog Armand Girbes en gezondheidswetenschapper Luc Pluijmen vinden dat het AD moet stoppen met het publiceren van die top 100, omdat die niet bijdraagt tot betere zorg, maar daar juist van afleidt.

‘Ziekenhuis Top 100 draag niet bij tot betere zorg, maar leidt daar juist van af’

Girbes en Pluijmen staven hun pleidooi met een argument dat hout snijdt: ‘Veel mensen en organisaties in de zorg willen af van nietszeggende afvinklijstjes, maar willen wel graag hoog op lijsten staan…die gebaseerd zijn op afvinklijstjes’. Het is inderdaad, zoals zij stellen, waardevoller om in kaart te brengen of ziekenhuizen bereid zijn zich als lerende organisaties op te stellen. In hoeverre ze investeren in voortdurend beter willen worden dus, want dat is veel relevanter dan ‘de beste’ zijn. Aan dat gegeven heeft de patiënt immers niets. Het is vooral leuk voor Rivas Zorggroep zelf dat het op 1 staat, maar als patiënt die op honderd kilometer afstand van Gorinchem woont ga je toch echt niet naar het Beatrix Ziekenhuis als je een nieuwe knie nodig hebt.

Op Twitter had Jaap Friso trouwens veel minder woorden nodig dan Girbes en Pluijmen om duidelijk te maken hoe betrekkelijk een ranglijst als de ziekenhuis top 100 is. Hij schreef: ‘Ik was laatst op bezoek in het ziekenhuis dat op nummer één staat in de top 100 van het AD. En daar was dus de koffieautomaat kapot.’

Delen