Kwaliteit is een keuze
Stichting Humanitas heeft vertrouwen dat het goed komt. Zorggroep Groningen is boos over de plek op de lijst van zwakke verpleeghuizen. Brancheorganisatie ActiZ vindt de publicatie van die lijst onverantwoord omdat de gegevens achterhaald of onvolledig zijn. En Stichting IJsselheem Holding overweegt juridische stappen tegen de Inspectie voor de Gezondheidszorg omdat de zorg inmiddels weer op orde is.
De publicatie van de lijst van 150 verpleeghuisinstellingen waar de kwaliteit volgens de Inspectie tekort schiet, heeft heel wat losgemaakt. Ook op social media natuurlijk, waar de reacties geheel voorspelbaar uiteenlopen van ‘net goed’ tot ‘niet goed’. Tot de laatste categorie behoort Ina Strating (@InaStrating) die gisteren op Twitter meldde: ‘De (overheids)communicatie rondom de ranglijst verpleeghuizen is zó enorm oldskool. Zó geen rekening gehouden met alle emoties die uit deze (overheids)communicatie (kunnen) voortkomen’.
Hierbij zijn twee vragen op zijn plaats. De eerste is of het een overheidstaak is om rekening te houden met onze emoties. De tweede is of het niet juist heel erg newskool is (om even in Stratings terminologie te blijven) wat hier is gebeurd.
In een van de reacties op de naming and shaming van de ondermaats presterende verpleeghuizen kwam ik de opmerking tegen dat je zo weinig hebt aan die lijst, omdat je moeder – als die al in zo’n slecht verpleeghuis zit – toch niet meer weg kan naar een beter verpleeghuis. Maar, hoewel het gedoe is, kan dat natuurlijk wél. En er is zelfs keus genoeg tegenwoordig, want de particuliere initiatieven – vaak kleinschalig en specifiek gericht op één bepaalde doelgroep – schieten als paddestoelen uit de grond. Misschien is dat stiekem wel het belangrijkste doel van de publicatie van die lijst: ons wakker schudden en laten beseffen dat we een keuze hebben.
3 reacties
Maar natuurlijk, Eureka.
Het beleid ten aanzien van de zorg is niet het probleem; neen, ouderen hoppen veel te weinig!
Wat kunnen oplossingen toch dichterbij liggen dan je denkt.
Bied ouderen dus gewoon motiliteitsbevorderende lijstjesoverlevingspakketten aan; dan komt het vast goed in de ouderenzorg.
Hop, naar het volgende tehuis dus als de IGZ niet blij is, in blije afwachting van een nieuw onderzoek.
van der Klei
7 juli 2016 / 12:01Het gaat er niet (alleen) om of de IGZ blij is. Het gaat er (vooral) ook om of de bewoner een goede kwaliteit van leven ervaart. Daar hoort een zorgvuldige keuze bij op het moment dat iemand naar een verpleeghuis toe moet, en daar kan ook een heroverweging bij horen als iemand inmiddels in een verpleeghuis woont.
Frank van Wijck
7 juli 2016 / 12:21Mijn ervaring is dat mensen blij zijn als ze een plaats hebben, en helemaal als die plek in de buurt is waar ze graag wonen. Veranderen van aanbieder is alleen op papier een optie.
Alberts
8 juli 2016 / 09:50