Kwaliteitsaspecten

Twee opvallende zinnen in het nieuwsbericht over het feit dat een streep gezet is onder de pogingen tot concentratie van zorg bij de vier Friese ziekenhuizen: Antonius Zorggroep, Tjongerschans, Nij Smellinghe en Medisch Centrum Leeuwarden.

De eerste is deze: ‘Dat (sluiting van één à twee SEH’s) is met deze beslissing voorkomen’. Voorkomen dus, niet van de baan of mislukt. Voorkomen heeft iets van: en dat is maar goed ook. Terwijl het maar net van de situatie afhangt of dit zo is. Dat heeft met aanrijtijden te maken natuurlijk, maar ook met kosten en met beschikbaarheid van personeel. En niet te vergeten met kwaliteit van zorg.

Welk ander perspectief is relevant?

Juist over de kwaliteit van zorg gaat het tweede citaat dat opvalt: ‘Hierdoor zijn de volumenormen minder een bedreiging geworden’. Het is bestuursvoorzitter Marcel Kuin (Antonius Zorggroep) die dit zegt. En er staat bij dat hij dit zegt als woordvoerder van de andere drie ziekenhuizen, dus blijkbaar zijn ze het er allemaal mee eens. Hij heeft het over het faillissement van MC IJsselmeerziekenhuizen en de concentratie van zorg bij de Treant Groep, waardoor meer patiënten naar de vier Friese ziekenhuizen zijn gegaan. In de geciteerde zin is bedreiging het woord dat eruit springt. Zijn volumenormen een bedreiging? En zo ja waarvoor dan? Toch niet voor de kwaliteit van zorg in ieder geval. DICA kan daar interessante dingen over vertellen. Het is dus geen opmerking die het perspectief van de patiënt als uitgangspunt neemt. Maar welk ander perspectief is relevant?

Delen