La douce France

Huisarts Edward Kriek zal het niet eens zijn met de stelling van KPMG Plexus, dat de macht van de zorgverzekeraars groter mag worden ten koste van die van de zorgaanbieders. Hij vertelde afgelopen zaterdag in een artikel in NRC Handelsblad zijn praktijk in Nederland te staken om zich in Frankrijk te vestigen. Als reden geeft hij op dat hij niet kan functioneren in het “door zorgverzekeraars gedomineerde systeem.”

Dat Nederlandse huisartsen uitwijken naar Frankrijk is geen nieuw gegeven. Eind 2007 interviewde ik voor de Landelijke Huisartsen Vereniging Jan van der Lee, die vanuit de Bourgogne bemiddelt bij de recrutering van Nederlandse huisartsen. “Het beeld van het Bourgondische Frankrijk bestaat niet voor niets”, zei hij toen. “Er wonen veel Nederlanders, die willen genieten van de rust, de ruimte en de natuur. Het tekort aan huisartsen is hier zó groot dat je praktijk meteen vol zit. Investeren in het overnemen van een praktijk heeft dan ook weinig zin. De huisarts is hier nog echt meneer de huisarts. Je geniet respect en ze luisteren naar je.”

Chirurg Ruud van Haassen, die zelf al eerder naar Frankrijk verkaste, voegde hieraan in NRC een kritische kanttekening toe, namelijk dat je “als arts niet serieus wordt genomen als je niet heel veel medicijnen voorschrijft, liefst antibiotica.” Niet echt een voorbeeld van wat we in Nederland inmiddels als kwaliteitszorg zijn gaan beschouwen, maar voor artsen die de stap naar Frankrijk nemen waarschijnlijk niet onoverkomelijk. Erger voor hen, op termijn in ieder geval, is dat de zorg in Frankrijk al jaren tegen zijn financiële grenzen aanloopt. Het zal dus een kwestie van tijd zijn voordat de teugels worden aangetrokken. En ook als hierbij niet – zoals in Nederland – de zorgverzekeraars een belangrijke rol krijgen, zal dit toch ook daar voor een andere werksfeer gaan zorgen.

Delen