Laat Amerika meekijken
Van alle commotie rond het elektronisch patiëntendossier vond ik die van eind vorige week nog het meest bizar. ‘Amerika heeft mogelijk toegang tot EPD!’, kopten zo’n beetje alle media, in een toonzetting waarin verbijstering en verontwaardiging om voorrang streden. De Nederlandse dochter van softwarebouwer CSC zou immers onder de Patriot Act vallen, en dit zou de Amerikaanse overheid dan vanzelf het recht gegeven om onze Nederlandse patiëntgegevens in te zien. De VZVZ, de Vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie, zou CSC al gedreigd hebben met het intrekken van de opdracht, als niet kon worden gegarandeerd dat…
Zelf lig ik hier niet wakker van. Evenmin als van veel andere gevaren die dat EPD met zich mee zou brengen, maar voor de meeste dáárvan geldt dat ik wel de onderliggende logica van de redenering kan volgen en zelf alleen anders denk over wat feitelijke premissen.
Want jazeker: het is helemaal niet goed als zorgverzekeraars misbruik zouden gaan maken van dossiergegevens. (Maar dit mogen ze niet. En zouden ze dit toch proberen, dan riskeren ze catastrofale reputatieschade.) En natuurlijk: niet goed als ook mijn buurman zo maar in mijn dossier kan meekijken. (Maar gesteld dat hij dit al kan – waarom zóu-die?) En ja: als we niet oppassen, kan inderdaad straks ook de doktersassistente meekijken. (So what?)
Maar wat ik echt helemaal niet kan volgen, is die onrust over ‘Amerika’. En wat ik nu verder hierover nog opschrijf, is natuurlijk met een forse knipoog bedoeld. Maar het sentiment erachter, van iemand die zich altijd weer zwaar stoort aan dat eeuwige en vanzelfsprekende Amerika-bashing, is best gemeend.
Ook ik zie best problemen met dat EPD. Niet zozeer op het punt van privacy, maar gewoon in de zin van: hoe kunnen we er nou zeker van zijn dat de informatie die erin komt juist, volledig en up-to-date is? Dat invoeren en bijhouden is immers mensenwerk. En waar mensen werken, worden fouten gemaakt.
Maar kan juist Amerika ons hierbij niet helpen? Het land immers, waaraan wij niet alleen onze vrijheid, en in veel opzichten ook onze welvaart, te danken hebben. Maar dat ons ook op medisch gebied alleen maar heel veel goeds heeft gebracht. Zoals ontelbaar veel medisch-wetenschappelijke innovaties. Zoals heel veel mooie farmaceutische producten, die hier bovendien nog eens relatief betaalbaar kunnen zijn omdat ze in de VS zelf juist zo duur worden verkocht. En zoals zo’n beetje alles wat ons leven beter, rijker en gelukkiger maakt door inzet van moderne informatie- en communicatietechnologie. Dus als er nou érgens een land is waar ze ook weten hoe je zo’n EPD moet runnen…
Dus please, als bij ons in Nederland dat EPD er ooit echt komt, mogen we dan op voorhand de garantie dat ook ‘Amerika’ steeds goed mee blijft kijken?
1 reactie
Enige werkzame EPD ter wereld is inderdaad te vinden in de USA en wel bij de enige HMO ter wereld die functioneert als een HMO: Kaiser Permanente. Zorgverzekeraar voor 8.3 miljoen deelnemers zoals zij dat noemen. Volledig vertikaal geïntegreerd en je bent deelnemer of niet; KP doet aan alles wat een verzekeraar in Nederland niet mag doen.
Het KP EPD is volledig patiënt gestuurd. De patiënten kunnen alles inzien en van alles toevoegen of van commentaar voorzien. Alles vanuit hun eigen PC of Smarphone. Volledig privaat. Alle overige KP werknemers kunnen met die data aan de haal en dat doen ze ook op hun verschillende vakgebieden. Het laat zich raden waar de eonometristen zich druk om maken en waar de medici. Dat geeft een spanningsveld. Dat is ook de reden waarom KP 8.3 miljoen deelnemers heeft op een markt van 350 miljoen.
De USA is de bakermat van bijna alle innovaties op medisch gebied. Alles is mogelijk. Alles mag. Alles wordt uitgetest. Alles wordt doorberekend aan de burgers. Geen budgettering. Geen BKZ. Geen VWS die tot in detail alles wil controleren en aansturen.
Leren van de USA? ja. Overnemen van de USA? Neen. Niet zonder meer en wat overgenomen wordt onder voorwaarden. Maar waarom zover gezocht? Scandinavische mosterd is ook lekker.
Laat VWS ambtenaren eens op taalcursus Noors, Deens, Fins of Zweeds gaan. Zal wonderen doen voor de zorg in Nederland; zowel kwaliteit als de betaalbaarheid en de solidariteit.
En de Deense Apotheken hebben gezamenlijk al jaren een landelijk EPD!
ANH Jansen
5 december 2012 / 23:32