Laat Amerika meekijken

Van alle commotie rond het elektronisch patiëntendossier vond ik die van eind vorige week nog het meest bizar. ‘Amerika heeft mogelijk toegang tot EPD!’, kopten zo’n beetje alle media, in een toonzetting waarin verbijstering en verontwaardiging om voorrang streden. De Nederlandse dochter van softwarebouwer CSC zou immers onder de Patriot Act vallen, en dit zou de Amerikaanse overheid dan vanzelf het recht gegeven om onze Nederlandse patiëntgegevens in te zien. De VZVZ, de Vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie, zou CSC al gedreigd hebben met het intrekken van de opdracht, als niet kon worden gegarandeerd dat…

Zelf lig ik hier niet wakker van. Evenmin als van veel andere gevaren die dat EPD met zich mee zou brengen, maar voor de meeste dáárvan geldt dat ik wel de onderliggende logica van de redenering kan volgen en zelf alleen anders denk over wat feitelijke premissen.

Want jazeker: het is helemaal niet goed als zorgverzekeraars misbruik zouden gaan maken van dossiergegevens. (Maar dit mogen ze niet. En zouden ze dit toch proberen, dan riskeren ze catastrofale reputatieschade.) En natuurlijk: niet goed als ook mijn buurman zo maar in mijn dossier kan meekijken. (Maar gesteld dat hij dit al kan – waarom zóu-die?) En ja: als we niet oppassen, kan inderdaad straks ook de doktersassistente meekijken. (So what?)

Maar wat ik echt helemaal niet kan volgen, is die onrust over ‘Amerika’. En wat ik nu verder hierover nog opschrijf, is natuurlijk met een forse knipoog bedoeld. Maar het sentiment erachter, van iemand die zich altijd weer zwaar stoort aan dat eeuwige en vanzelfsprekende Amerika-bashing, is best gemeend.

Ook ik zie best problemen met dat EPD. Niet zozeer op het punt van privacy, maar gewoon in de zin van: hoe kunnen we er nou zeker van zijn dat de informatie die erin komt juist, volledig en up-to-date is? Dat invoeren en bijhouden is immers mensenwerk. En waar mensen werken, worden fouten gemaakt.

Maar kan juist Amerika ons hierbij niet helpen? Het land immers, waaraan wij niet alleen onze vrijheid, en in veel opzichten ook onze welvaart, te danken hebben. Maar dat ons ook op medisch gebied alleen maar heel veel goeds heeft gebracht. Zoals ontelbaar veel medisch-wetenschappelijke innovaties. Zoals heel veel mooie farmaceutische producten, die hier bovendien nog eens relatief betaalbaar kunnen zijn omdat ze in de VS zelf juist zo duur worden verkocht. En zoals zo’n beetje alles wat ons leven beter, rijker en gelukkiger maakt door inzet van moderne informatie- en communicatietechnologie. Dus als er nou érgens een land is waar ze ook weten hoe je zo’n EPD moet runnen…

Dus please, als bij ons in Nederland dat EPD er ooit echt komt, mogen we dan op voorhand de garantie dat ook ‘Amerika’ steeds goed mee blijft kijken?

 

Delen