Lacune
Is de gisteren gepresenteerde Agenda voor de zorg een gezamenlijke inspanning van alle relevante partijen? Het zou mooi zijn als dit waar was. Het is goed om te zien dat er naast de consumenten- en patiëntenorganisaties en de zorgverzekeraars zo veel (koepels van) zorgaanbieders bij betrokken zijn. Maar waar is de KNMP?
Het is bijna alsof er geen farmaceutische zorg meer bestaat in Nederland. Met de komst van de hoofdlijnenakkoorden voor de ziekenhuizen, de medisch specialisten, de ggz en de huisartsenzorg lijkt de farmacie totaal van de politieke agenda verdwenen te zijn. En de inspanningen die de KNMP zich getroost om in beeld te komen, lijken zonder gevolgen te blijven.
Toch is er echt wel wat aan de hand in de farmacie. Na de aanhoudende berichten over apotheken die het niet dreigen te redden, kwam gisteren het bericht dat Mediq is ingegaan op het aanbod van investeringsmaatschappij Advent. De ‘belangrijkste merken’ van het bedrijf zullen behouden blijven, lazen we in de berichtgeving rond de overname. En een wakkere journalist van bredavandaag.nl liet zich geruststellen met de mededeling dat de overname geen gevolgen zal hebben voor de drie Mediq-apotheken in zijn stad.
Maar de vraag wat de ‘belangrijkste merken’ dan zijn, blijft nog onbeantwoord. Mediq heeft in Nederland 225 apotheken en bij de helft daarvan zijn maatregelen nodig om te kunnen voortbestaan. De reorganisatie die hierin moet voorzien, is de tweede in korte tijd. Ondertussen blijven de zorgelijke berichten over de openbare farmacie in Nederland zich opstapelen en beraden ook de andere groothandels zich op hun toekomst. Hoeveel interesse heeft een investeringsmaatschappij in een bedrijfsonderdeel waaraan zo ingrijpend moet worden gesleuteld, in een markt waarvan de uitgangspositie zo slecht is en waarin verbetering van die positie op geen enkele wijze door structureel beleid of een visie wordt ondersteund?
3 reacties
Het enige dat ik me kan voorstellen is dat men denk dat de bodem is bereikt. Anders zou ik het ook niet weten.
JD Uithof
25 september 2012 / 17:59De gezamenlijke koepels van zorgaanbieders hebben netjes gevolg gegeven aan de opdracht van de verzekeraars een serieuze bijdrage te leveren aan het Kerstmenu.
Wim van der Meeren omschreef de huidige patstelling aldus: ‘het moet niet gaan lijken op een vergadering van de Vereniging van Kalkoenen voor een serieuze bijdrage voor de Kerst”. De zorgaanbieders zijn aan zet in de ogen van de verzekeraars om een bijdrage te leveren aan de kostenbeheersing in de zorg.
Die patstelling hebben de gezamenlijke zorgaanbieders doorbroken met deze Agenda van de Zorg; de KNMP is de Kalkoen bij Kerst.
Met de publicatie van de Agenda is dat nieuws ook doorgedrongen tot de burelen van de KNMP. Die is al die tijd buiten de discussies gehouden. Zo’n Agenda komt niet van de ene dag op de andere tot stand. Het vertrouwen in elkaar is geweldig. Met de ketenzorg komt het dus wel goed. Hoe minder schakels in de keten hoe sterker de keten is de gedachte bij ZN et al.
Eeke van der Veen heeft in zijn laatste bijdrage in de Tweede Kamer in kader van ‘debat’ over de risicoverevening uit de doeken gedaan hoe zorgverzekeraars tegen e.a. aankijken. Eeke van der Veen kan het weten; hij was in een vorig leven directeur van een zorgverzekeraar. Ketenzorg voor chronisch zieken trekt alleen maar chronisch zieken aan en die zijn bij voorbaat verlieslatend voor verzekeraars; zij vormen voorzienbare verliezen. Dus doen verzekeraars er alles aan om die te mijden. Dat is de reden dat Ketenzorg niet van de grond komt. Zegt Eeke van der Veen.
DSW Chris Oomen spreekt op Nos Journal van woekerwinsten bij verzekeraars wegens het roven van de kassa’s bij leden en niet-leden van de KNMP. Dieven moet je met Dieven zegt Eeke van der Veen. De NZa is daartoe niet ingericht en voor opgeleid. De verzekeraars gaan vooralsnog hun gang.
Om de Eekes van der Veen voor te blijven hebben de gezamenlijke verzekeraars wat op gevonden; meeschrijven met de Agenda van de Zorg en pleiten voor afschaffing van de concurrentie en marktwerking in de zorg! Maar willen nog wel selectief kunnen contracteren.
Brutalen hebben de halve wereld. Martin Bontje moet maar voorzitter worden van de KNMP.
Alles is te koop in deze wereld en iedereen heeft een prijs.
ANH Jansen
25 september 2012 / 18:01En de Mediq problematiek?
De Apotheken Nederland en de divisie Polen Apotheken hebben de investeerders er gratis bij gekregen: de winst zit bij de Direct en Institutioneel Nederland en met name Buitenland. Mediq is niet de eerste multinational van Nederlandse oorsprong die zal worden opgesplitst in een Nederlands deel en een buitenlands deel en waarbij het Nederlandse deel de Sterfhuis status krijgt. Afstoten van Apotheken Nederland kost de investeerder niets, het levert zelfs geld op: de waarde van de buitenland divisie zal stijgen.
De Investeerders gaan doen wat Marc van Gelder niet aandurfde: splitsen van het Mediq Concern en afstoten van zijn ‘kindje”; de apotheken. Een keten waaraan hij hard heeft gewerkt en waarmee hij de markt wel even zou laten zien hoe het wel moest.
In het FD van juni 2008 heeft Marc van Gelder een roemrucht artikel geschreven: een bouwwerk moet je eerst afbreken om iets nieuws te kunnen oprichten. In juni 2008 brak de preferentie brand uit. Marc van Gelder zag er kansen in.
Na 4 jaar gooit Marc van Gelder de handdoek in de ring. Als een pyromaan kijkend naar het resultaat van zijn arbeid. De smeulende resten van het wereldwijd erkende gebouw van de extramurale Nederlandse openbare farmacie. Met de Denen de benchmark!
Het gebouw is gesloopt, afgebrand, maar hij is niet degene met de bouwtekening voor de nieuwbouw in de hand. Daar komt hij nu pas achter. Dat is de verzekeraar. Die heeft de regierol en heeft als enige de bouwplicht. En wat wordt gebouwd is aan de verzekeraar. De bouw is functioneel omschreven.
De verzekeraars hebben nu de kelder in het gebouw van Marc van Gelder ontdekt; die moet ook nog worden gesloopt voordat kan worden begonnen met de bouw van wat nieuws. Wat dat nieuws moet gaan worden zien we dan wel weer.
Chris Oomen van DSW op NOS Journaal: zorgverzekeraars maken nu woekerwinsten! En we gaan nog even door.
Wel eens een Kalkoen aan het spit gezien?
De huisartsen moeten zich eens gaan afvragen wie er als vulling gaat fungeren van de Kalkoen.
ANH Jansen
25 september 2012 / 18:32