Lacune

Is de gisteren gepresenteerde Agenda voor de zorg een gezamenlijke inspanning van alle relevante partijen? Het zou mooi zijn als dit waar was. Het is goed om te zien dat er naast de consumenten- en patiëntenorganisaties en de zorgverzekeraars zo veel (koepels van) zorgaanbieders bij betrokken zijn. Maar waar is de KNMP?

Het is bijna alsof er geen farmaceutische zorg meer bestaat in Nederland. Met de komst van de hoofdlijnenakkoorden voor de ziekenhuizen, de medisch specialisten, de ggz en de huisartsenzorg lijkt de farmacie totaal van de politieke agenda verdwenen te zijn. En de inspanningen die de KNMP zich getroost om in beeld te komen, lijken zonder gevolgen te blijven.

Toch is er echt wel wat aan de hand in de farmacie. Na de aanhoudende berichten over apotheken die het niet dreigen te redden, kwam gisteren het bericht dat Mediq is ingegaan op het aanbod van investeringsmaatschappij Advent. De ‘belangrijkste merken’ van het bedrijf zullen behouden blijven, lazen we in de berichtgeving rond de overname. En een wakkere journalist van bredavandaag.nl liet zich geruststellen met de mededeling dat de overname geen gevolgen zal hebben voor de drie Mediq-apotheken in zijn stad.

Maar de vraag wat de ‘belangrijkste merken’ dan zijn, blijft nog onbeantwoord. Mediq heeft in Nederland 225 apotheken en bij de helft daarvan zijn maatregelen nodig om te kunnen voortbestaan. De reorganisatie die hierin moet voorzien, is de tweede in korte tijd. Ondertussen blijven de zorgelijke berichten over de openbare farmacie in Nederland zich opstapelen en beraden ook de andere groothandels zich op hun toekomst. Hoeveel interesse heeft een investeringsmaatschappij in een bedrijfsonderdeel waaraan zo ingrijpend moet worden gesleuteld, in een markt waarvan de uitgangspositie zo slecht is en waarin verbetering van die positie op geen enkele wijze door structureel beleid of een visie wordt ondersteund?

Delen