Lantaarnpalen
Naar aanleiding van het nieuws dat de gemeenten vorig jaar 1,1 miljard euro hebben overgehouden van het geld dat bedoeld was voor jeugdhulp en thuiszorg, hoefden we niet lang te wachten op de Tweet waarin werd gesteld dat gemeenten het geld blijkbaar liever aan lantaarnpalen uitgaven dan aan hun burgers. Blijkbaar zijn lantaarnpalen symbool komen te staan in de discussie over wat er in de transitie van zorgtaken naar de gemeenten fout kan gaan. Misschien omdat gemeenten het licht nog niet hadden gezien over wat die nieuwe taken voor hen zouden gaan betekenen, ik weet het niet.
In ieder geval haastte de Vereniging Nederlandse Gemeenten zich om te zeggen dat het geld niet is uitgegeven aan andere zaken dan waarvoor het bedoeld is, maar dat het gereserveerd is om het dit jaar en later alsnog te correct gebruiken. Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer gisteren maakte staatssecretaris Martin van Rijn van VWS duidelijk dat hij het naadje van de kous wil weten over wat er met het overgebleven geld gaat gebeuren. De onderliggende boodschap – dat ze het moeten gebruiken waarvoor het bedoeld is, en dat ze voorlopig geen reden meer hebben om te klagen over geldgebrek – is duidelijk.
In een recent interview dat ik voor Vilans had met Bianca den Outer (expertbureau jb Lorenz), zei zij dat de problemen die de overdracht van zorgtaken naar de gemeenten met zich meebrengen deels te maken hebben met de te kleine schaal van de gemeenten en deels ook met het gegeven dat de gemeenten aan hun nieuwe taak zijn begonnen met een enorme informatieachterstand. Vooral dit laatste zal zeker voor een deel verklaren waarom ze voorzichtig waren met het hen toebedeelde geld. Maar nu hebben ze wel wat uit te leggen.
Tijd voor een korte vakantie. Mijn volgende blog leest u hier op donderdag 10 november.